Parlamentarna preiskovalna komisija je sicer na začetku tega leta ugotovila sum, da naj bi prihajalo med dobavitelji žilnih opornic v Sloveniji do kartelnih dogovarjanj ter da naj bi odgovorni v UKC Ljubljana in UKC Maribor v letih od 2007 do 2016 omogočali določenim dobaviteljem prevladujoč položaj na trgu pri prodaji žilnih opornic.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) na podlagi sodnih odredb že od jutra izvajajo preiskave stanovanjskih in poslovnih prostorov na območju Policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Kranj, Novo mesto in Celje. Iščejo dokaze za »utemeljevanje sumov storitve več kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril in nedovoljenega dajanja daril.« Po domače, brskajo za dokaznim materialom, ki bo potrdil sume, da naj bi pri nabavi žilnih opornic v UKC Ljubljana in UKC Maribor odgovorni oškodovali javna sredstva.

Z generalne policijske uprave so sporočili, da predkazenski postopek poteka zoper deset fizičnih in dve pravni osebi. »Osumljena oseba je v imenu dveh gospodarskih družb, obeh s sedežem v Ljubljani, ki sta v obdobju od 2008 do 2016 dobavljali medicinski material trem bolnišnicam, več zdravnikom in enemu nabavniku kot protiuslugo za pridobitev in ohranitev posla dobave medicinskega materiala (žilne opornice), dala različna nedovoljena darila v obliki plačil stroškov potovanj, avtorskih honorarjev, donacij in gotovine.Po do sedaj zbranih ugotovitvah znaša premoženjska korist, ki so si jo osumljeni pridobili, okoli 100.000 evrov, vendar to še ni dokončni znesek,« so sporočili s policije. 

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so že pred informacijami s policije sporočili, da pri njih poteka hišna preiskava NPU v zvezi z žilnimi opornicami. Preiskava naj bi pri njih potekala zoper štiri zaposlene na oddelku za kardiologijo in angiologijo, več podatkov pa zaradi preiskave za zdaj niso posredovali.

Hišne preiskave potekajo tudi v UKC Ljubljana in celjski splošni bolnišnici, kar so za STA potrdili v obeh zdravstvenih ustanovah. Ob štirih osebah v Mariboru naj bi preiskava potekala tudi zoper enega zdravnika v celjski bolnišnici ter zoper enega nekdanjega in enega še vedno zaposlenega v UKC Ljubljana.