Varovane osebe

Minister naj bi zabrusil: "Ne bom ničesar pojasnjeval, po zakonu lahko počnem, kar hočem"

T.L./STA
11. 10. 2018, 19.03
Posodobljeno: 15. 10. 2018, 14.32
Deli članek:

Na vladi tudi apel ministrom k premišljeni uporabi svetlobnih signalov pri nujnih vožnjah.

Bobo
Marko Bandelli

Potem ko so mediji v zadnjih tednih poročali o vožnji predsednika DZ Dejana Židana in ministra za kohezijo Marka Bandellija s svetlobnimi signali za nujno vožnjo, je bil po besedah predsednice SAB Alenke Bratušek na današnji seji vlade "še posebej izražen apel, da to uporabljamo res samo takrat, ko je to najbolj nujno potrebno".

Bandellija je po seji vlade o vožnji po odstavnem pasu in svetlobnih signalov vprašal tudi novinar oddaje Svet na Kanalu A Miha Orešnik. Kot je dejal v oddaji, ga je odgovor ministra šokiral, žal pa ga niso posneli. Minister Bandelli je novinarju Orešniku in še dvema novinarkama menda zabrusil: "Ne bom ničesar pojasnjeval, po zakonu lahko počnem, kar hočem."

"Dejstvo je, da ministri v avtomobilih te lučke imamo z namenom, da se takrat, ko smo na nujni vožnji, tudi uporabijo. Je pa, verjamem, od vsakega ministra posebej odvisno, kdaj oceni, da je na nujni vožnji," je infrastrukturna ministrica Bratuškova še dejala v izjavi za medije po seji vlade.

Dvakrat na nujni vožnji se mu je mudilo

O Bandellijevi vožnji, na kateri je uporabil svetlobne signale za nujno vožnjo, je v sredo poročal POP TV. Mudilo se mu je na kongres občin in tekmovanje osnovnošolce. Minister uporabe ni zanikal, danes pa je na novinarske prošnje za pojasnilo odvrnil le, da za to ni nobene potrebe.

Policija pa je za POP TV pojasnila, da je uporaba svetlobnih signalov dovoljena le na vozilih državnih organov, ki se uporabljajo za prevoz varovanih oseb in je bila pri Bandellijevi vožnji skladna s predpisi. Varovane osebe so po uredbi o varovanju določenih oseb, prostorov in objektov poleg ministrov med drugim tudi predsedniki republike, vlade in DZ.

Pravilnik o vozilih s prednostjo in vozilih za spremstvo sicer določa, da je posebne svetlobne in zvočne znake na vozilih s prednostjo dovoljeno uporabljati samo za izvedbo nujnih in neodložljivih nalog državnega organa, ki so za delo državnih organov strateškega pomena.

Tudi Židan s signali

Konec avgusta so mediji poročali tudi o uporabi svetlobnih signalov med vožnjo predsednika DZ Židana po avtocesti. Takrat so za POP TV na policiji pojasnili, da se v primeru večjih zastojev ravnajo po zakonu, ki jim omogoča uporabo svetlobnih in zvočnih znakov, in se ob ustreznem ravnanju ostalih udeležencev v prometu s primerno hitrostjo vozijo po prostem delu cestišča med kolonama. Enako velja tudi za vožnjo, ki presega omejitev 130 kilometrov na uro. V primeru večjih zastojev se ravnajo v skladu z zakonom, ki jim omogoča uporabo svetlobnih in zvočnih znakov, in se ob ustreznem ravnanju ostalih udeležencev v prometu s primerno hitrostjo vozijo po prostem delu cestišča med kolonama vozil.

Po neuradnih informacijah POP TV so pogovor o uporabi svetlobnih signalov, da ne bi prihajalo do zlorab, na vladi načeli na zahtevo policije.