Triki

Rešitev iz hladilnika za številne življenjske tegobe

Z.F.
11. 10. 2018, 21.30
Deli članek:

Maslo v zadnjih letih pridobiva veljajo v kulinaričnih krogih. Mnogi ga uporabljajo namesto olja pri pripravi omak in praženju, saj jedem doda masleni okus. Podaljša tudi svežino čebule, odlepil lepilo s kože …

Dreamstime
Maslo

Če ste ljubitelj kuhanja, je uporaba masla namesto olja verjetno že stalnica v vaši kuhinji. Ni boljšega, kot pa piščančje zrezke na hitro popeči na nekaj masla ter začiniti samo s soljo in poprom. Še boljše pa je, če se v hladilniku skriva kaj zeliščnega masla. Nič ne bo narobe, če boste na koncu na zrezek položili še košček masla in ga začinili z mediteranskimi začimbami. So se vam pocedile sline? No, še nekaj koristnih napotkov imamo, zaradi katerih se bo maslo še pogosteje znašlo med vašimi prsti.

LAŽJE REZANJE

Imate težave z rezanjem sira, karamelnih jedi, gratiniranih jedi, svežih tort in ostalega, kar hitro umaže rezilo? Uporabite preprost trik. Nož pred rezanjem namažite s tanko plastjo masla. Rezanje bo precej bolj preprosto, jedi pa bodo dobile povsem novo podobo.

POVRNITE SIJAJ

Morda se naslednji trik zdi nekoliko nenavaden, a zares deluje. Če so kovinske površine in predmeti ostali brez sijaja, jih premažite z maslom, nato pa z bombažno krpo zgladite do želenega sijaja. Trik lahko uporabite tudi pri usnjenih izdelkih. S koščkom masla prevlecite usnjene čevlje, nato z bombažno krpo popivnajte ostanke in čevlje spolirajte. Čevljem boste na ta način povrnili tudi mehkobo in prožnost, hkrati boste poskrbeli za zaščito pred dežjem in umazanijo.

ODSTRANITE LEPILO

Kot se za prave mojstre in gospodinje spodobi, je prav, da tu in tam tudi sami popravite kaj razbitega, odlomljenega ali odlepljenega. Uporaba sekundnega lepila je pogosta, tako kot je pogosta tudi kapljica lepila na vašem prstu. Odstranjevanje je vse prej kot lahko, a da bo postalo enostavnejše, »namočite« prst v maslo.

PREPREČITE PLESEN

Čeprav nekateri siri slovijo po takšni ali drugačni plesni, pa je pri drugih plesen vse prej kot zaželena. Da se vam to ne bo več dogajalo, premažite sir z nekaj masla in mu tako podaljšajte obstojnost ter užitnost.

MADEŽ ČRNILA

Se je na vaši plastični površini pojavil grd madež črnila, ki ga nikakor ne morete odstraniti? Nanesite nanj nekaj masla in pustite delovati nekaj dni. Po potrebi večkrat nanesite in obrišite.

OPRIJEMANJE SNEGA

Kmalu se bo začelo neprijetno opravilo. Se tudi na vašo lopato oprijema sneg? Natrite jo z nekaj masla in poskrbite, da vam že tako nadležno kidanje ne bo povzročalo jutranje jeze.

ŠKRIPANJE VRAT

Prva pomoč pri škripajočih kljukah in tečajih se skriva v hladilniku. Natrite povzročitelje hrupa z nekaj masla in pozabite na neprijetno nadlogo za vaša ušesa.

PODALJŠAJTE SVEŽINO

Če boste potrebovali le polovico čebule, drugo polovico premažite s tankim slojem masla, nato pa jo zavijte v aluminijasto folijo in shranite za naslednjič. Čebula bo tako dlje ohranila svežino.

RAZVOZLAJTE NAKIT

Se vam je zapletla verižica? Navadno je tako, da bolj previdni in nežni ko smo, večji vozel nastaja. Umirite živce. Uporabite maslo in ga vtrite v ogrlico. Skoraj sama se bo razpletla.