Največ odškodnin zaradi nezmožnosti uporabe kmetijskih zemljišč je bilo izplačanih Cerkvi.

Obtoženi priznal tri kazniva dejanja trgovine z ljudmi

Gabrijel Toplak
11. 10. 2018, 21.00
Deli članek:

Tožilstvo je v zameno za priznanje krivde predlagalo pogojno kazen.

Gabrijel Toplak
Obtoženi je bil v preteklosti že večkrat obsojen zaradi zlorabe prostitucije in tudi posilstva.

Oseminšestdesetletni Vojko Potočnik, ki mu je tožilstvo očitalo tri kazniva dejanja trgovine z ljudmi, storil pa naj bi jih v sostorilstvu z 53-letnim Ilyanom Ivanovom Mitovom iz Bolgarije, je vse priznal. Še pred kratkim je na sodišču sicer trdil, da so tuje prostitutke pri nas delale na lastno pest, on naj bi ukvarjal s slovenskimi dekleti, a si je očitno premislil.

UPOŠTEVAL ZDRAVSTVENO STANJE

Jože Levašič, tožilec specializiranega državnega tožilstva, je sodišču v zameno za priznanje krivde predlagal pogojno kazen – tri mesece zapora za vsako dejanje in stransko kazen 100 dnevnih zneskov. »Enotna kazen tožilstva je tri leta in šest mesecev zapora s preizkusno dobo šestih let ter 250 dnevnih zneskov, eden pa naj znaša 20 evrov,« je poudaril Levašič, ki se je za pogojno kazen odločil, kot je pojasnil, glede na mnenje zdravnika, da je obtoženčevo zdravstveno stanje slabo. Sodnica Vanja Verdel Kokol je Potočnikovo priznanje sprejela in pri izreku kazni sledila tožilstvu. Obtoženemu torej ne bo treba oditi v zapor, če v šestih letih ne bo ponovil kaznivega dejanja, in tudi 5000 evrov stranske kazni mu ne bo treba plačati, če dejanja ne bo ponovil. Vseeno pa mora, čeprav ima, kot je dejal, okoli 520 evrov pokojnine, v roku dveh let v obrokih vrniti 2778 evrov protipravne premoženjske koristi, ki naj bi si jo pridobil na račun ene od žrtev.

OBLJUBLJALA ZASLUŽEK

Potočnik je bil v preteklosti že večkrat obsojen zaradi zlorabe prostitucije in tudi posilstva ter tačas prestaja zaporno kazen na Dobu. Bolgar naj bi sicer med letoma 2008 in 2011 v Slovenijo pripeljal tri revne Bolgarke, ki so bile brez zaposlitve, nekatere tudi matere samohranilke, da bodo v Sloveniji zaslužile. A Potočnik naj bi jih zlorabil za prostitucijo, po nastanitvi jih je oglaševal, vozil k strankam po Sloveniji, nadzoroval in jim pobral večino denarja, ki so ga zaslužile s prostitucijo. Za spolne storitve so ženske zaračunavale od 30 do 120 evrov.