Odpuščen

Spolno nadlegovanje odneslo še enega "mogočneža"

T.L./STA
10. 9. 2018, 19.15
Deli članek:

Zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju je odstopil direktor televizije CBS.

Profimedia
Leslie Moonoves

Škandal s spolnimi nadlegovanji je odnesel še mogočnega in vplivnega glavnega izvršnega direktorja ameriške televizije CBS Leslieja Moonvesa, ki ga tovrstnih dejanj za zdaj obtožuje 12 žensk. Njihove izpovedi je objavil Ronan Farrow v reviji New Yorker.

Novico o Moonvesovem odhodu s položajev glavnega izvršnega direktorja, predsednika upravnega in nadzornega odbora je v nedeljo zvečer objavila televizija CBS. Začasno ga bo zamenjal glavni finančni direktor Joseph Ianniello.

Farrow je prvi članek o obtožbah na račun Moonvesa objavil avgusta, ko je svoje izkušnje opisalo šest žensk. Drugi članek je objavil v nedeljo z izpovedmi še dodatnih šestih žensk in podjetje je nemudoma ukrepalo. Moonves obtožbe zanika in odnose z nekaterimi ženskami sicer priznava, vendar jih opredeljuje kot soglasne.

Profimedia
Skupina UltraViolet z napisom na tovornjaku, naj odpustijo Leslieja Moonvesa.

Vztraja pri nedolžnosti in je ob potrditvi odhoda s položajev sporočil, da so obtožbe, ki segajo desetletja nazaj, neresnične. Dodal je, da je zelo žalosten, da zapušča podjetje, ki mu želi v prihodnje vse najboljše.

CBS in Moonves bosta skupaj nakazala 20 milijonov dolarjev dobrodelnim organizacijam, ki podpirajo gibanje "jaz tudi" in si prizadevajo za enakopravnost žensk. Moonvesov del plačila bo prišel iz njegove odpravnine. Ta ne bo majhna, saj menda CBS razmišlja, da mu prisilno upokojitev olajša s 100 milijoni dolarjev, razen v primeru, če bo ogorčenje javnosti premočno.