Veliko sladil in arom, a le malo sadja

Jagodni jogurt? Malo jagod, a veliko sladkorja

Z.F., ZPS
10. 9. 2018, 19.00
Deli članek:

Na embalaži polno jagod, v lončku jagodnega jogurta pa je lahko na koncu samo ena. A če je jagod malo, je sladkorja veliko več – celo do 29 gramov (več kot sedem kock) v enem lončku.

Dreamstime
V sadnih jogurtih je bistveno preveč sladkorja.

Skrb vzbujajoče je dejstvo, da ima več kot polovica izdelkov več sladkorja kot pred leti! Za jagodni jogurt lahko brez zadržkov rečemo, da je sladica, zato naj bo na jedilniku le občasno, opozarjajo na ZPS. Potrošnik do podatka o vsebnosti sladkorja pride s pogledom na prehransko tabelo, večji izziv pa je ugotoviti, koliko jagod oziroma jagodne kaše je v jogurtu. Ponovno se je izkazalo, da le s pogledom na embalažo, brez branja označb, potrošnik (pre)hitro izbere izdelek, ki s prehranskega vidika ni najbolj priporočljiv.

250 gramov jogurta, ki ga po navadi pojemo v celoti, lahko vsebuje tudi 28 gramov sladkorja.

Med dodanimi aditivi so najpogosteje uporabljena sredstva za zgostitev, ki dajejo jogurtu gosto in kremasto strukturo, in sredstva za uravnavanje kislosti, določeni izdelki pa vsebujejo tudi barvila.

Sadni pripravek ne vsebuje le sadja

Vsebnost jagod oziroma jagodne kaše v jogurtu lahko preberemo na seznamu sestavin, a pogosto ni preprosto razbrati te informacije. Količina jagodne kaše je pri nekaterih izdelkih označena kot odstotek jagod, pri nekaterih pa kot odstotek sadnega pripravka v jogurtu. Sadni pripravek poleg jagod vsebuje še druge sestavine (sladkor, modificirani škrob, arome, barvila, zgoščen sadni sok …). Sadni pripravek naredijo tako, da jagode in preostale sestavine zmešajo v bolj ali manj homogeno zmes, ki ima lahko večje ali manjše koščke jagod, in jo nato pasterizirajo. Če je na označbi podrobno navedena sestava sadnega pripravka, lahko izračunamo, koliko jagodne kaše vsebuje jogurt.

»Ali si predstavljate, da morate pred nakupom jogurta še preračunati, koliko jagodne kaše vsebuje? Na seznamu sestavin bi moral biti jasno naveden najmanj podatek o deležu jagodne kaše, še bolje bi bilo, če bi bil na sprednji strani embalaže naveden delež sadja, ne pripravka,« je pojasnila Nika Kremić iz ZPS. Tako predstavljena informacija bi bila za potrošnika hitro dostopna, razumljiva in bi mu bila v pomoč pri ozaveščeni izbiri. V pregledanih jogurtih je bilo od tri do največ 18 odstotkov jagodne kaše.

Dreamstime
Kdaj ste nazadnje pogledali deklaracijo sadnega jogurta?

Do 29 gramov sladkorja v enem lončku

»Med najbolj problematično hranilo v sadnih jogurtih vsekakor uvrščamo sladkorje,« je povedal prof. dr. Igor Pravst z Instituta za nutricionistiko. Jagodni jogurti vsebujejo od 10,5 do 16 gramov sladkorja na 100 gramov izdelka. »Nekaj sladkorja prispeva laktoza iz mleka, nekaj pa dodano sadje. Preostali sladkor je dodan,« je pojasnila Nika Kremić. Po navadi pojemo cel lonček jogurta, tako z enim lončkom, ki vsebuje od 140 do 250 gramov jogurta, zaužijemo tudi od 15,8 do 28,6 grama sladkorja, kar pomeni približno od štiri do sedem kock sladkorja. Nespodbudno dejstvo pa je, da več kot polovica izdelkov v naši primerjavi vsebuje več sladkorja kot pred leti.