Grafološka analiza

Podpisi predsednikov strank razkrivajo veliko skrivnosti

Borut S. Pogačnik, grafolog
10. 9. 2018, 19.30
Deli članek:

Samozaščita, nepotrpežljivost, jeza, samozavest in previdnost so le nekatere lastnosti, ki jih o Marjanu Šarcu, Alenki Bratušek, Dejanu Židanu, Karlu Erjavcu in Miru Cerarju povedo njihovi podpisi.

Arhiv
Gralofof Borut S. Pogačnik

Pridobili smo podpise predsednikov političnih strank pod koalicijsko pogodbo. Kot je znano, lahko pisava, predvsem pa podpis o osebi pove marsikaj. Morda razkrije tudi značilnosti, ki jih oseba poskuša skriti. Za pomoč pri grafološki analizi podpisov smo zaprosili priznanega slovenskega grafologa Boruta S. Pogačnika, ki je zavoljo »politične kulture, da bi o naših voditeljih vedeli čim več, saj so na tako pomembnih funkcijah, kjer je potrebna znatna osebna uravnoteženost«, na našo prošnjo tudi pristal. Pogačnik  je ob tem dejal, da so sicer pričujoči podpisi, ki so, razen enega, parafe ali okrajšani podpisi, za bolj izčrpne analize preskromno gradivo, saj bi ob daljših rokopisih in v razmerju do podpisov ali paraf izvedeli še veliko več. A analiza je kljub temu obrodila sadove in podala nekaj osnovnih informacij o osebnostnih značilnostih predsednikov strank Šarčeve koalicije. 

Arhiv
Takšni so podpisi prvakov strank, ki jih je analiziral Borut S. Pogačnik

STA
Marjan Šarec

STA
Miro Cerar.

STA
Dejan Židan

STA
Alenka Bratušek

M24
Karl Erjavec

Marjan Šarec

Tako kot pri govorici telesa se tudi pri pisavi pojavljajo določeni simboli, ki nakazujejo željo piscev po tem, kako bi želeli biti predstavljeni. Elipsa okrog podpisa Marjana Šarca dobro kaže, da mu je samozaščitniški odnos do sebe pomemben. Po drugi strani in glede na obliko izvedbe pa lahko pričakujemo človeka, ki bo ravnal »ex officio«, torej vedno po uradni dolžnosti in z nekoliko distance do dogodkov, ki bi ga zadevali. Upoštevajoč vse drugo bi bil lahko dober preiskovalni sodnik, saj želi priti zadevam do dna.

Miro Cerar

V ospredju je želja po razodevanju svojih načel, pa tudi volje do moči. Ni prijeten nasprotnik, kadar ga kdo napade. Nekoliko je nepotrpežljiv in zlahka pripravljen na prepir, vendar je značilen primer miselnega tipa osebnosti, ki uspe vse popredalčkati, kakor se za pravnika tudi spodobi.

Dejan Židan

Simbolična uporaba ostrokotne izvedbe parafe kaže na relativno močno voljo, jezo in ostrino. Je pa tudi odvisen od pohval okolja, kar morda kaže, da ne bo šel z glavo skozi zid, ker okolje temu ne bi ploskalo. V njegovem primeru in seveda tudi v primeru vseh drugih bi bilo zelo zaželeno pridobiti nekaj stavkov njegove rokopisne pisave.

Alenka Bratušek

Izvedba parafe kaže na žensko, ki ima vedno prav, saj je že od nekdaj vanjo vgrajen program »alfe«. Zanimiva skakalnica na desno in navzgor kaže, da sta vzpon in uspeh primarna cilja, ki ju želi na vsak način doseči. Mogoče je to tudi v povezavi s stišanjem občasne potrtosti. Samozavest je na lestvici od 0 do 10 gotovo skoraj 9.

Karl Erjavec

Pisec je bolj previden, kot si morda mislimo. Navzven želi delovati z veliko trdne volje, ostrine ter vedno obdržati (tudi v političnem smislu), kar je pridobljeno. Nerad natančno govori o načrtih in namerah. Je pretežno ambiciozen, vendar občasno precej razmišlja o svoji preteklosti in dogodkih iz nje.