Patriarhalna družba

VIDEO: Skupaj sta zajtrkovala in to objavila, zato so moškega aretirali

T.L.
10. 9. 2018, 16.49
Posodobljeno: 10. 9. 2018, 20.18
Deli članek:

Moški je zaradi posnetka v velikih težavah v patriarhalni in konservativni Saudovi Arabiji.

Youtube
Zaradi skupnega zajtrka z žensko so Egipčana aretirali.

V Saudovi Arabiji so aretirali državljana Egipta, ker je na javnem mestu zajtrkoval skupaj z žensko. Egipčan je pristal "v arestu" na pobudo ministrstva za delo in socialni razvoj, ki moškega obtožuje "več kršitev in objave, ki je izključno namenjena le Saudijcem", poroča BBC. Aretirani moški in ženska sta kršila predpise, ker nista sedela ločeno, poleg tega pa ženska ni imela s sabo spremljevalca. Da bo mera polna, pa je Egipčan posnetek skupnega zajtrka objavil na družbenih omrežjih.

V posnetku se moški in ženska, neuradno naj bi šlo za državljanko Saudove Arabije, šalita na račun tega, da z njima ne sedi še kdo drug oziroma spremljevalec. Za Saudijce pa je sporen še trenutek v posnetku, ko ženska z gibi nakaže, da bo moškemu ponudila košček obroka. 

V državi velja zakon stroge ločitve med moškim in ženskim spolom. Na delovnih mestih in tudi v restavracijah morajo družine in samski moški sedeti ločeno od žensk. 

Na družbenem omrežju Twitter je posnetek sprožil veliko polemik in razprav o kulturnih razlikah med posameznimi državami. Moški in ženska na posnetku pa na družbenih omrežjih nista požela simpatij Saudijcev, ampak kritike zaradi svojega početja. Večina pa se je spraševala, zakaj so oblasti kaznovale moškega in ne ženske. 

Splošni nasveti slovenskega MZZ popotnikom

Sicer pa so v izjemno patriarhalni in konservativni Saudovi Arabiji uslužbenci Komisije za promocijo vrlin in preprečevanje pregrehe pooblaščeni za nadzor nad spoštovanjem verskih zapovedi, znajo pa biti, kot pišejo tudi na strani slovenskega zunanjega ministrstva, precej nepopustljivi pri ženskah in tujcih.

Glavna naloga komisije je nadzor nad ločitvijo spolov – moški, ki lahko spremlja žensko, je lahko le oče, mož, brat in sin. Uslužbenci komisije prav tako zagotavljajo spoštovanje nekaterih tradicionalnih kanonov spodobnosti ženskih in moških oblačil. Na splošno se smatra za žaljivo razkazovanje lastnega telesa v javnosti. Saudske ženske morajo v javnosti nositi abajo, dolgo črno tuniko, ki zakriva telesne obline, glavo in obraz pa morajo imeti zakrita z ruto. Tujke sicer morajo nositi abajo, niso si pa dolžne zakriti glave, razen če tako izrecno ne zahteva uslužbenec komisije, še piše na strani slovenskega ministrstva.