Wikileaks

Se bo Julian Assange zatekel na Novo Zelandijo?

J.P.
10. 9. 2018, 15.28
Posodobljeno: 10. 9. 2018, 15.29
Deli članek:

Novozelandci v tako velikem številu podpisujejo peticijo za sprejetje ustanovitelja Wikileaksa, da bodo o predlogu govorili v parlamentu.

Reuters
Assange je že 6 let zaprt v prostorih ekvadorskega veleposlaništva v Londonu.

Več kot 2000 Novozelandcev je prepričanih, da bi morali v njihovi državi ponuditi zatočišče Julianu Assangeu. Podpise zbirajo od julija.

Skupina "Free Assange NZ", ki se je ob tem osnovala, se sklicuje na Avstralčeve tegobe, ki mu jih je prinesla narava njegovega dela. Trenutno sledijo žvižgačici Chelsei Manning, ki je na turneji po Novi Zelandiji, da bi pozornost javnosti preusmerili na peticijo.

Assange se je na ekvadorsko veleposlaništvo zatekel 2012, ko je britansko sodišče odredilo njegovo izročitev Švedski, kjer so mu očitali spolno nadlegovanje in posilstvo. Sam je očitke na svoj račun zavračal kot politično motivirane zaradi tajnih vojaških in diplomatskih dokumentov ZDA, ki jih je Wikileaks objavil leta 2010. Švedska je lani opustila preiskavo proti Assangu, vendar pa britanski zaporni nalog zanj ostaja v veljati zaradi kršitev pogojnega izpusta, kar pomeni, da ga lahko britanska policija aretira takoj, ko stopi iz veleposlaništva.