Ulične kraje

V Ljubljani prežal na nemočne žrtve: starejšo občanko vlekel po tleh, dokler ni klonila

S.R.
10. 9. 2018, 13.44
Posodobljeno: 10. 9. 2018, 13.49
Deli članek:

Ljubljanski policisti so prijeli 34-letnika, ki ga sumijo kaznivih dejanj velike tatvine, ki jih je na predrzen način izvrševal nad starejšimi občankami.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

34-letnik, ki so ga policisti prijeli prejšnji teden in ki ga sumijo da je na predrzen način ropal starejše občanke, je po zaslišanju pri preiskovalnem sodniku pristal v priporu, sporočajo iz PU Ljubljana.

Ljubljanski policisti so avgusta prejeli več prijav o drznih tatvinah, ki so se dogajale zlasti v jutranjem času. »Modus operandi« je ostajal isti. Moški na kolesu se je pripeljal za hrbet starejše občanke in ji z ramena ali iz roke na precej nasilen način strgal torbico, cekar ali pa vrečko. Predmete je vlekel z vso silo, vse dokler se ni vdala roka. Več žrtev se jih je v borbi za imetje tudi poškodovalo, pri čemer lopova niso videle v obraz, saj se jim je prikradel izza hrbta.

Sumijo ga dveh, a jih ima na grbi zagotovo še več

Policisti niso stali križem rok, kaj hitro pa so do njih prišle informacije o možnem osumljencu. Pod drobnogled so vzeli 34-letnega Ljubljančana, ki so mu na podlagi zbranih obvestil in dokazov do zdaj uspeli očitati dve kaznivi dejanji velike tatvine, izvedene na predrzen način. Sumijo ga, da je 12. avgusta okradel starejšo občanko na Tržaški cesti. Sunil ji je nakupovalno vrečko z nakupljenimi stvarmi in denarnico, zaprepadena občanka, ki je v upor vložila vse svoje sile, pa je padla po tleh ter se hudo poškodovala.

25. avgusta je podobno udaril na Einspilerjevi ulici v Ljubljani, le da je starejši občanki tokrat z ramen na silo iztrgal nahrbtnik. Ker se je napadena naramnice oklenila, jo je še nekaj metrov vlekel za sabo, dokler ji niso končno pojenjale moči. Nesrečnica je med ropom otrpela lahke telesne poškodbe.

Policisti so 34-letnika 2. septembra izsledili na Kongresnem trgu ter ga nemudoma pridržali in mu zasegli kolo, s katerem se je fijakal naokoli in prežal na nemočne žrtve. Policisti med hišno preiskavo roparskega plena sicer niso našli, a so našli oblačila in mobilni telefon, ki jih je uporabljal med svojimi nasilnimi pohodi. Med preiskavo so našli tudi črno žensko torbico, do katere se je zlikovec, sicer star znanec policije, bržkone dokopal na podobno lopovski način.

Njegov modus operandi

34-letnik se je na svoje zločinske pohode dobro pripravil. Svoje žrtve je opazoval in počakal, da so odpešačile v manjše ulice, kjer ni veliko ljudi in ki se nahajajo v okolici bank ali trgovin. Vedno je napadel izza hrbta in jim plen iz rok iztrgal kar med vožnjo s kolesom. S takšno brezkompromisnostjo je pri žrtvah, ki so bile vse po vrsti starejše, povzročil takojšnji šok. Ker ga niso videle v obraz, ga tudi pozneje niso mogle prepoznati, hkrati niso uspele poklicati policije, saj je s plenom pete odnesel tudi njihov mobilni telefon.

Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo večjega števila prijav na ta način izvedenih drznih tatvin. Čeprav zanje sumijo 34-letnika, ki trenutno ždi v priporu, vse, ki bi imeli kakršne koli informacije oziroma so bili podobni lopovščini priča, pozivajo, naj pokličejo na številko 113 ali na Policijsko postajo Ljubljana Bežigrad na številko 01/589 60 00. Informacije lahko sporočijo tudi na anonimni telefon na številko 080 1200.