Hvala ti, Kim!

Trump se je javno zahvalil Kimu

B.K.
10. 9. 2018, 11.38
Posodobljeno: 10. 9. 2018, 11.40
Deli članek:

Ameriški predsednik pravi, da bosta s severnokorejskim kolegom vsem dokazala, da se motijo.

Profimedia
Razumeta se bolje od njunih diplomatov.

Ameriški predsednik Donald Trump je pozdravil domnevni diplomatski napredek s Severno Korejo,  navkljub opozorilom svoje administracije o svernokorejski figi v žepu.

"Hvala predsednik Kim. Vsem bova dokazala, da se motijo! Nič ni boljšega od dobrega dialoga med dvema človekoma, ki sta si všeč," je na twitterju zapisal ameriški predsednik. Čemu takšen izbruh dobre volje, le nekaj tednov po tem, ko je ameriški zunanji minister Mike Pompeo Trumpa opozoril, da se severnokorejska stran ne odpoveduje jedrskemu orožju, kakor je bilo dogovorjeno?

Trump je razlog našel v severnokorejski vojaški paradi, ki se je odvila le nekaj ur pred njegovo objavo. Bolj natančno, našel ga je v tem, česar na paradi ni bilo. Na prikazu vojne pripravljenosti severnokorejske vojske je namreč umanjkala razstava medcelinskih balističnih raket, torej tistih raket, ki bi lahko nosile jedrsko konico in ogrozile tudi ZDA. Tako nekateri strokovnjaki kot Trump so to vzeli za znak spravljivega odnosa Pjongjanga do Washingtona.

Trumpova dobra volja je sicer v neskladju z napredkom pri procesu denuklerizacije Korejskega polotoka. Tradicionalno sprti strani se namreč ne moreta dogovoriti glede naslednjega koraka. Severnokorejska stran trdi, da so zaenkrat storili dovolj z uničenjem poligona za jedrske poskuse, zato sedaj čakajo, da ZDA tudi uradno zaključi še vedno trajajočo Korejsko vojno. Ameriška stran pa pred tem zahteva izčrpno poročilo o vseh jedrskih materialih, skladiščih in izstreliščih.