Zgodovinsko srečanje Kim-Trump

VIDEO: Iz oči v oči: kaj sta podpisala Kim in Trump

T.L.
12. 6. 2018, 06.58
Posodobljeno: 12. 6. 2018, 10.29
Deli članek:

Samosvoja voditelja sta na zgodovinskem srečanju dosegla dogovor in podpisala dokument. Kim sicer na vprašanja novinarjev o opustitvi jedrskega programa ni odgovoril.

Reuters
Dogovorjeno sta zapečatila s podpisom.

Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski voditelj Kim Džong Un sta se v Singapurju sešla na zgodovinskem vrhu. "Srečanje je bilo boljše, kot bi kdorkoli pričakoval. Vrhunsko," je po delovnem kosilu sporočil Trump. Kasneje je dodal, da sta s Kimom dosegla dogovor. Trump in Kim sta tudi podpisala dokument, javnosti pa so poznane ključne točke. "Svet bo priča veliki spremembi," je po poročanju BBC dejal Kim. Dodal je, da so pustili preteklost za sabo. Trump je dokument označil za "precej celovit" in "zelo pomemben". 

Reuters

Kaj je zapisano v dokumentu? 

Donald Trump in Kim Džong Un sta podpisala dokument v angleškem in korejskem jeziku, v katerem je med drugim zapisano, da ameriški predsednik Kimu daje "varnostna zagotovila" – kakšna, ni določeno – v zameno pa se Severna Koreja zaveže k popolni denuklearizaciji korejskega polotoka. V dokumentu sta voditelja opozorila na simbolični pomen dogodka, ki ga opisujeta kot "epohalni dogodek velikega pomena v premagovanju desetletja napetosti in sovražnosti" med državami.

Dokument vključuje štiri ključne točke, ki zaobjemajo cilje prihodnjih krogov pogajanja. Natančno določeni ukrepi posameznega koraka (kdo, kdaj in kaj) niso zapisani. Je pa že jasno, da dokument ne omenja japonskih državljanov, ki naj bi jih, kot trdi Japonska, Severna Koreja ugrabila. Japonski premier Shizo Abe je prav z namenom, da izpostavi omenjeno vprašanje, minuli teden potoval v Washington na pogovore s Trumpom in ga skušal prepričati, da izpostavi tudi to vprašanje v pogovoru s Kimom.

"Predsednik Trump in predsednik Kim Džong Un sta imela celovito, poglobljeno in iskreno izmenjavo mnenj o vprašanjih, povezanih z vzpostavitvijo novih odnosov med ZDA in Severno Korejo, in vzpostavitev na miru utemeljene trajne in trdne ureditve na Korejskem polotoku," je zapisano v uvodu podpisanega dokumenta. Za tem so nanizane štiri ključne točke dogovora.

1. ZDA in Severna Koreja se zavezujeta k vzpostavljanju novih odnosov med obema državama, ki so skladni z željami o življenju v miru in obilju obeh narodov.
2. ZDA in Severna Koreja bosta skupaj gradili na vzpostavljanju dolgotrajne in stabilne na miru utemeljene ureditve na Korejskem polotoku.
3. V skladu z deklaracijo, podpisano v južnokorejski vasici Panmunjom aprila letos, se Severna Koreja obvezuje, da si bo prizadevala za popolno denuklearizaciji Korejskega polotoka.
4. ZDA in Severna Koreja se obvezujeta k predaji vojnih ujetnikov in izginulih v borbah ter tudi takojšnjo repatriacijo vseh že identificiranih vojakov. 

Kim na obisk v Belo hišo

Trump je na vprašanje novinarjev ob koncu srečanja, ali bo Kima povabil v Belo hišo, odgovoril z "absolutno, bom". Dodal je še, da bo "denuklearizacija" začela "zelo hitro".

"Za nama je neverjeten dan. Veliko sva se naučila drug o drugem in o najinih državah. Spoznal sem, da je Kim zelo nadarjen človek in da ima zelo rad svojo državo. Še velikokrat se bova srečala," je sogovornika hvalil Trump. 

Pod drobnogledom je vsaka sekunda zgodovinskega srečanja Trumpa in Kima. Tako je za agencijo Reuters strokovnjaki za telesno govorico Allan Pease dejal, da je prvi stisk roke med voditeljema trajal 13 sekund, med katerim je Trump izkazal že običajno prevlado alfa samca. Stik roke je bil močan, med stiskom je bilo veliko stresanja in tudi vlečenja 'sorokovalca', noben od njiju pa ni želel popustiti dominantnega prijema, je povedal strokovnjak. 

Po besedah ameriškega predsednika sta na vrhu dosegla "velik napredek", pogovore na singapurskem otoku Sentosa pa je Trump označil za "resnično zelo pozitivne". Vsebine pogovorov in dogovora še ni razkril. 

Sta pa oba voditelja preslišala novinarko vprašanje, ali sta govorila tudi o ameriškem študentu Ottu Warmbierju, ki je bil leta 2016 več mesecev zaprt v Severni Koreji, ko pa so ga v komi pripeljali v ZDA, je kmalu umrl. 

BBC je sprva poročal, da je Trump že na poti z otoka in da naj bi izjavo za medije podal kasneje. Očitno pa je prišlo do spremembe, saj britanska mreža poroča, da Trump ostaja na otoku Sentosa, kjer bo podal izjavo za medije v hotelu, v katerem sta se srečala s Kimom.

O poteku

Voditelja sta se skoraj 40 minut pogovarjala na štiri oči, kasneje so se pogovorom pridružili še svetovalci in pogajalci. V Singapur je, kot je bilo napovedano, prispel tudi nekdanji NBA zvezdnik Dennis Rodman.

Trump je že pred srečanjem s Kimom za zaprtimi vrati dejal, da ima zelo dober občutek, da bosta imela zelo dober pogovor in izjemne odnose. Predsednik Severne Koreje pa je dejal, da pot do tega trenutka ni bila lahka. "Bile so ovire, vendar smo jih prestopili in smo tule," je dejal Kim. Pred srečanjem je Trump dejal, da bo že po prvih nekaj sekundah srečanja vedel, ali bo srečanje uspešno ali ne. Voditelja sta se srečala ob 2.35 uri po našem času. 

Dobre pol ure na samem

Po 38 minutah zasebnega pogovora sta Trump in Kim prišla spet pred novinarje. Trump je izjavil, da delajo in bodo vse uredili in se veseli sodelovanja s Kimom s katerim sta imela zelo dobro srečanje in imata odlične odnose. Po pogovoru na štiri oči (in v spremstvu prevajalcev) so se voditeljema pridružili sodelavci in njuna ožja ekipa. S tem se je začel drugi del srečanja. S prvim delom sta bila sicer oba zelo zadovoljna, čeprav je Kim na vprašanje novinarjev, ali se bo jedrsko razorožil, preslišal in ni nič odgovoril. 

Kim je dejal, da bodo sodelovali, ker je to dobro za mir. Dodal je, da so doslej že prestali vse vrste nejevere in špekulacij glede samega vrha."Seveda so pred nami izzivi, ampak na to sem pripravljen,"je dejal Kim Trumpu na začetku sestanka. "Veliko ljudi bo vse skupaj dojelo kot nekakšno fantazijo ...  kot znanstveno-fantastični film," je dodal Kim.

Čez slabe pol ure je napočil čas za delovno kosilo, po katerem sta se voditelja odpravila še na krajši sprehod. Pred srečanjem je Trump dejal, da bo že po prvih nekaj sekundah srečanja vedel, ali bo srečanje uspešno ali ne. Voditelja sta se srečala ob 2.35 uri po našem času. 

Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump in severnokorejski diktator Kim Jong-un sta se srečala v Singapurju.

Kim z možmi v črnem in navdušen nad Singapurjem

Zgodovinsko srečanje med voditeljema se je zgodilo na otoku Sentosa, in sicer v hotelu Capella. Otok Sentosa bil med 2. svetovno vojno prizorišče masakra, kasneje pa si je prizadeval za naziv otoka miru. Kot poroča novinar BBC Nick Beake danes otok, ki leži južno od celinskega Singapurja, slovi po igriščih za golf, igralnicah in toboganih.  

Kima so znova spremljali njegovi znameniti "možje v črnem" oziroma varnostniki, ki tečejo ob njegovem vozilu. Sicer pa je bil menda severnokorejski voditelj navdušen nad čistočo v Singapurju, ki da je lepo in čisto mesto, je poročala severnokorejska televizija KCNA. 

Trump skrajšal obisk

Bela hiša je pred srečanjem sporočila, da se pogajanja med državama premikajo naprej hitreje od pričakovanj, kar naj bi bil razlog za krajše bivanje Trumpa v Singapurju. Predsednik ZDA je sprva nameraval ostati še kakšen dan.

Z ameriške strani je najpomembnejša tema prvega vrha med predsednikoma ZDA in Severne Koreje jedrska razorožitev slednje, vendar nihče ne pričakuje, da se bo to zgodilo kmalu. Trump je dejal, da gre za začetek procesa.

Predsednika Donald Trump in Kim Džong Un sta se po rokovanju in nastavljanju fotografom pred zastavami ZDA in Severne Koreje v singapurskem hotelu Capella umaknila na zaseben pogovor, zgodovinskemu vrhu pa se bodo kasneje pridružili še člani obeh delegacij.

Tik pred začetkom vrha je Trump uporabil twitter za obvestilo, da je njegovega glavnega gospodarskega svetovalca Larryja Kudlowa zadela kap in se zdravi v bolnišnici Walter Reed, torej tam, kjer so pred kratkim operirali prvo damo ZDA Melanio Trump.

Kdo se je pridružil Kimu in Trumpu

Predsednikoma so se na drugem delu srečanja po poročanju STA pridružili člani njunih delegacij za širšo bilateralo. Kim je vzel s seboj podpredsednika Kima Yonga-chola, zunanjega ministra Roja Yonga-hoja in nekdanjega zunanjega ministra Rija Suja-yonga. Trump pa šefa kabineta Johna Kellyja, državnega sekretarja Mika Pompea in svetovalca za nacionalno varnost Johna Boltona.

Na seznam udeležencev za kasnejše kosilo so Američani dodali še tiskovno predstavnico Bele hiše Sarah Sanders, veleposlanika ZDA na Filipinih Sunga Kima in namestnika pomočnika predsednika ZDA za azijske zadeve Matthewa Pottingerja.

Kim je na kosilo povabil še ministra za vojsko Noja Khanga-chola, namestnico zunanjega ministra Choe Son-hui, namestnico direktorja centralnega komiteja delavske stranke Kim Yo-jong ter njenega direktorja Hana Kwanga-sanga.

Reuters