Govorica telesa

Trump je bil dominantnejši, a Kim ni bil prestrašen

R.T.
12. 6. 2018, 09.40
Posodobljeno: 12. 6. 2018, 09.41
Deli članek:

V prvih trenutkih njunega srečanja sta voditelja ZDA in Severne Koreje ugotovila iz kakšnega testa sta, pravijo strokovnjaki za analizo telesne govorice.

Reuters

Spoznavni stisk rok ameriškega predsednika Donalda Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Džong Una je trajal celih 13 sekund. Kot ponavadi je rokovanje začel Trump in po nekaj sekundah je Kima potrepljal po roki, s čimer je projiciral svojo pregovorno dominanco.

A Kim se ni pustil zmesti – Trumpovo roko je stisnil krepko, ga pogledal naravnost v oči ter se čez nekaj časa ozrl v kamere.

Trump pri srečanju s Kimom ni pokazal tiste sovražnosti, ki je bila opazna na nedeljskem vrhu G7, ko je med voditelji evropskih držav in kanade ter Trumpom prišlo do očitnega konflikta. A kljub temu je bila njegova želja po izkazovanju dominance prisotna, pravi Karen Leong, direktorica singapurske poslovne svetovalnice Influence solutions, ki je za Reuters opravila analizo telesne govorice obeh voditeljev.

Profimedia
Kim Džong Un in Trump

Kaj o dinamiki med voditeljema pove njuna telesna govorica?

V prvi minuti srečanja je postalo jasno, da želita oba voditelja prevzeti vodilno vlogo pri srečanju. Rokovanje je trajalo 13 sekund, oba pa sta dlan stisnila močno.

Reuters
Kim Džong-un in Donald Trump

Nato je Trump s svojo levo roko Kima potrepljal po njegovi desni roki in ramenu. S tem je pokazal željo po vzpostavitvi dominantnega odnosa, pravi Leong.

Profimedia
Razumeta se bolje od njunih diplomatov.

Med srečanjem je večino časa govoril ameriški predsednik, Kim pa je pozorno poslušal in mu sledil.

Profimedia

Po sprehodu sta voditelja sedla na stola v knjižnici. Oba sta težko skrivala živčnost in skrb, trdi Leong.

Reuters

Trump je sedel v svoji značilni pozi, z zravnanim hrbtom in navzdol iztegnjenimi rokami. Gre za sicer samozavestno pozo, a njegove dlani so bile nemirne, kar kaže na nekaj negotovosti.

Reuters

Kim se je medtem naslonil na levo stran stola in med Trumpovim govorom večkrat pogledal v tla, kar je nakazovalo na rahlo nelagodje in tradicionalno korejsko spoštovanje sogovornika.

Reuters