Podnebne spremembe

Papež pozval k spoštovanju pariškega podnebnega sporazuma

J.P./STA
9. 6. 2018, 20.38
Posodobljeno: 9. 6. 2018, 20.39
Deli članek:

Papež Frančišek je danes opozoril, da bi podnebne spremembe lahko uničile človeštvo.

Profimedia
Papež Frančišek

Ob tem je na dvodnevni konferenci v Vatikanu pozval vodilne v naftni in plinski industriji, naj spoštujejo pariški podnebni sporazum in pomagajo svetu pri prehodu na okolju prijazna goriva, da bi se izognili katastrofi.

"Civilizacija potrebuje energijo, a njena uporaba ne sme uničiti civilizacije," je poudaril papež. Podnebne spremembe je označil za izziv epohalnih razsežnosti in poudaril, da svet potrebuje tako vrsto energije, ki ne bi onesnaževala okolja, bi pa spodbujala socialno pravičnost in izkoreninila revščino.

Izpostavil je, da so sedanji izzivi povezani med seboj ter da bi z odpravo revščine in lakote morala dobiti dostop do elektrike več kot milijarda ljudi. "Naša želja, da vsem zagotovimo energijo, ne sme voditi v neželeno spiralo podnebnih sprememb zaradi zvišanja globalne temperature," je dejal na konferenci, na kateri so med drugim sodelovali vodilni predstavniki energetskih gigantov ExxonMobil, ENI, British Petroleum, Equinor in Occidental Petroleum ter investitorji iz številnih bank.

Frančišek je sicer boj proti podnebnim spremembam opredelil kot eno prednostnih nalog svojega pontifikata. Leta 2015 je celo izdal encikliko o tej temi.