S pestmi nad župnika

Če bi deske ob skednju lahko spregovorile …

S.S. / Novice Svet24
9. 6. 2018, 19.18
Posodobljeno: 9. 6. 2018, 19.24
Deli članek:

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje 32-letnemu Kranjčanu Tomažu Soviču, ki mu obtožnica očita, da je pretepel in oropal duhovnika Boštjana Modica iz župnije Stari trg pri Ložu. Besedo sta včeraj dobila tako obtoženi kot oškodovanec.

Zupnija-staritrg.si
Kraj zločina: Stari trg pri Ložu

Po obtožbi je 32-letnik na velikonočni ponedeljek, 2. aprila, nekaj pred 23. uro zvečer pozvonil na župnikovih domačih vratih ter ga prosil za denar, ker pa mu ga duhoven ni dal, so zapele pesti ...

Po navedbah tožilstva je Sovič župnika s pestjo treščil v glavo, da je padel, potem pa ga je prijel za vrat in davil. V roke je vzel tudi izvijač in mu zagrozil, da ga bo ubil, če ne izbriše posnetkov varnostnih kamer v hiši in mu ne izroči denarja. Modic, ki je utrpel lahke telesne poškodbe, mu je dal skupno 160 evrov, potem pa je Sovič odšel.

Facebook
Obtoženi Tomaž Sovič

Obtoženi: Povod za obisk je bilo posilstvo

Kot prvi je nastopil Sovič, ki je v zagovoru pojasnil, da je istega jutra ob pitju kave s taščo izvedel, da je duhovnik Modic pred tremi leti posilil njegovo partnerico Pijo, ko se je prišla v njegove prostore dogovarjat glede krsta otrok, kar mu je nato potrdila tudi sama. »Zvabil jo je na hodnik v hišo, nato v spalnico in ji tam to počel. Na silo jo je položil na posteljo in se vrgel nanjo, ji potegnil dol hlače in jo posilil,« je opisal. Seznanjen s partneričino travmo je Sovič do župnika odvihral še istega dne »peš in na štop«. Najprej je Modicu natvezil, da so ga zapustili prijatelji, in ga prosil, ali mu lahko pomaga s prevozom oziroma denarjem za prevoz do Ivančne Gorice. Potem pa ga je prijel za oblačila, ga zgrabil in nesel čez cel hodnik hiše, se z njim zaletel v steno in ga začel mlatiti. »Po obrazu. Mislim, da ga drugam nisem udaril, razen če mi je ušlo,« je izjavil.

Prepoznal »kraj zločina« in verižico s križcem

Ko je duhovnik obležal na tleh, je Sovič hodil okoli njega in ga spraševal, kaj je naredil pred tremi leti in zakaj. Ker se Modicu ni sanjalo, o čem Sovič govori, je dal slednji duhovniku še »eno tako otroško klofuto« in ga vprašal, ali mu je obudila spomin. Zatem sta na Sovičevo pobudo odšla v duhovnikovo spalnico, kjer je obtoženi prepoznal sobo, kot mu jo je opisala partnerica. Na duhovniku pa je prepoznal tudi verižico s križcem, ki mu jo je prav tako opisala Pija in je nihala nad njo med zločinom. V spalnici je Sovič začel Modica spet zasliševati, kaj je naredil pred tremi leti, ter mu hitel pojasnjevati, da mu je uničil življenje in družino. Takrat je duhovnik »postal bel v glavo in jo povesil« ter vprašal Soviča, ali je prišel zaradi Bojane (tako se je Pija imenovala pred spremembo imena).

Facebook
Oškodovanec Boštjan Modic

Denarja duhovnemu ni vzel, mu je pa dal ultimat

Po besedah obtoženega mu je duhovnik nato dejal, da mu je žal, ter ponudil denar, ki pa ga ni vzel. Dal pa mu je ultimat, da se v Ljubljani odreče duhovniški službi, sicer da se bo naslednjič oglasil pri maši in vsem povedal, kaj je storil njegovi partnerici. Za konec sta si nato »močno« segla v roko in Sovič je odšel. »Z njim sem se hotel pogovoriti, a ni šlo. Hotel sem izvedeti, zakaj je naredil to svinjarijo,« je dejal obtoženi. V zagovoru je še omenil, da se mu je življenje povsem obrnilo na glavo, ko je izvedel za posilstvo. Spoznal je, zakaj se žena zadnja tri leta tako obnaša do njega, pred tem se namreč nikoli nista sprla. Po tem pa vedno znova ista zgodba: »Čez dan sva se dobro razumela, kot v pravljici, ko je padel mrak, pa živa katastrofa, kot bi jo obsedel hudič.«

Ko je hotel zapreti vrata, ga je naskočil ...

Kot rečeno je bil zaslišan tudi oškodovanec, ki je pojasnil, da je najprej pomislil, da ga je obiskal neki mladinec iz cerkve. Ko pa je uzrl moškega, ki ga sredi noči in gozda prosil za denar za prevoz, se mu je zgodba zdela nekoliko sumljiva. Hotel je zapreti vrata, a ga je neznanec »naskočil in ga udarjal po celem telesu«. »Tako je treskalo na mene, da sploh nisem vedel, kje sem.« Ob Sovičevem davljenju je pomislil na konec, »ampak potem je popustil«. Grozil pa mu je tudi z izvijačem in ga spraševal: »Kaj bova zdaj naredila?« Med premetavanjem sta se znašla v spalnici, kjer je napadalec spraševal duhovnika, kaj je počel pred tremi leti v tej sobi. »Za kazen boš dal denar, ker si nekaj storil v tej sobi,« je Sovič grozil duhovniku, ki mu je potem po lastnih besedah iz strahu izročil skupno 160 evrov. Policiji pa je zadevo prijavil šele naslednji dan, ker je bil po dogajanju ob največjem krščanskem prazniku preveč izmučen, da bi se vso noč ukvarjal še s preiskovalci.

Kdor vzame tujo premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil, tako da uporabi silo zoper kakšno osebo ali ji zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. 

Je ob deskah pri skednju pristal na greh?

Duhovnik Modic je še pojasnil, da je družini obtoženca, ki se je znašla v stiski, pred desetimi leti začel posojati denar, skupno ob štirih priložnostih, zadnjič marca 2015, ko je k njemu okoli 21. ure prišla Sovičeva partnerica. Sedela sta na deskah pri skednju in dopovedoval ji je, da bo s tem počasi treba nehati. Takrat je sicer še odprl denarnico, na vprašanje sodnika Tomaža Bromšeta, ali je Sovičeva partnerica po tem odšla, pa je duhovnik izkoristil pravno dobroto in dejal, da na vprašanje ne želi odgovarjati, ker bi se s tem spravil v hudo sramoto. Glede Sovičeve partnerice so Modica klicali tudi nadrejeni iz ljubljanske nadškofije, vendar o vsebini pogovora duhovnik prav tako, iz istega razloga kot prej, ni bil pripravljen govoriti. Se nadaljuje.