Metelkova

Nasilni narkomani ogrožajo Ljubljano?

Ž.K. / Novice Svet24
9. 6. 2018, 20.00
Deli članek:

Po sredinem požigu na Metelkovi je v javnost prišlo pismo metelkovcev, ki policijo in Mestno občino Ljubljana opozarjajo na nevzdržne razmere.

Wikipedia
Na območju soseske opažajo organizirano prodajo drog.

V sredo so morali gasilci znova posredovati pred lokalom Jalla Jalla na Metelkovi. Kot so ugotovili policisti, je požar zanetil 25-letni Renato B.; daljših pojasnil organi pregona niso dajali. Včeraj pa so se oglasili uporabniki prostorov na Metelkovi, predstavniki Avtonomne kulturne cone (AKC) Metelkova mesto. Povedali so, da so Renata večkrat prijavili policiji zaradi nadlegovanja, fizičnih napadov in groženj s hladnim orožjem, vendar se je kljub njihovemu posredovanju vedno znova vračal. In kot kaže, se bo lahko tudi v prihodnje, saj so ga policisti po nekajurnem pridržanju izpustili na prostost.

Gasilska brigada Ljubljana
Škoda, nastala v sredinem požaru, je ocenjena na več tisoč evrov.

Več požarov

Na Metelkovi je bilo sicer v zadnjem času več požarov, prav lokal Jalla Jalla pa je bil največkrat tarča požigalcev. Prvič naj bi poskušali lokal požgati pred desetimi leti. V ognjenih zubljih se je znašel tudi lani, ko je moški, ki mu niso hoteli postreči pijače, na stavbo vrgel steklenici z vnetljivo snovjo oziroma molotovki. Tudi lani so policisti storilca skoraj nemudoma izpustili.

Tako AKC Metelkova mesto kot okoliški stanovalci so Mestno občino Ljubljana in policijo že večkrat opozorili na vse večjo problematiko preprodaje drog in povečanega nasilja v soseski. 

Lahko pride do poškodb in smrti

O požaru na Metelkovi smo prav tako poročali pred dobrimi tremi tedni, ko je sredi dneva zagorela zapuščena stavba, ki naj bi jo občasno uporabljali narkomani. Na vse pogostejšo prisotnost teh opozarjajo tudi predstavniki AKC Metelkova mesto. Kot pravijo, na območju celotne soseske od Parka Tabor do Masarykove ceste zaznavajo organizirano preprodajo drog, medsebojna fizična obračunavanja in grožnje. »Trenutno stanje ruši družbeno solidarnost tako na ravni soseske kot celotnega mesta. Tokrat je bil uničen prostor. Naslednjič lahko pride do poškodb in celo smrti. V tem primeru bomo odgovorni vsi, ki si bomo pred to problematiko zatiskali oči,« so še zapisali metelkovci in metelkovke.