Pri odpravi posledic neurja

Cerar v Črnomlju obljubil pomoč

J.P./STA
9. 6. 2018, 13.51
Posodobljeno: 9. 6. 2018, 13.56
Deli članek:

Vlada bo že prihodnji teden obravnavala posledice petkovega neurja in v najkrajšem možnem času zagotovila pomoč lokalnim skupnostim.

STA
Poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan, predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič

Tako je danes ob obisku v najbolj prizadeti občini Črnomelj obljubil premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Po prvih grobih ocenah črnomaljske občine naj bi škoda v občini dosegla tri milijone evrov.

Hud dogodek

Neurje, ki se je v petek zvečer razbesnelo v vzhodnem delu države, je z močnim dežjem in vetrom, ponekod tudi točo, povzročilo precej težav. Veter je odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda je zalivala objekte. Toča, debela kot jabolko, je najbolj prizadela občino Črnomelj.

Da bodo Cerarja zaprosili za pomoč iz interventnih sredstev za sanacijo vrtcev in šol, je danes povedala tudi črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. V neurju je med drugim razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, vrtcu Čardak in osnovni šoli Vinica. Samo v občini Črnomelj je sicer poškodovanih več kot 400 objektov, na določenih območjih je uničen ves pridelek, toča je poškodovala vsa zunaj parkirana vozila.

Cerar je Črnomelj obiskal danes dopoldne ter si ogledal posledice neurja, prisluhnil pa tudi predstavnikom lokalne skupnosti in civilne zaščite. Kot je dejal v izjavi za medije, se bo vlada z nastalo škodo seznanila že na prvi naslednji seji prihodnji teden. Obljubil je pomoč, pri čemer bo prioriteta odprava škode, ki jo je neurje povzročilo na šolskih objektih.

Najprej se je zahvalili gasilcem, civilni zaščiti in vsem drugim, ki so priskočili na pomoč. Kot je dejal, bo vlada takoj prihodnje dni zagotovo obravnavala to zadevo in se seznanila s posledicami in škodo, ki jo je povzročila vremenska ujma.

Dogovorili se bodo tudi, na kakšen način lahko pomagajo, kajti treba bo finančno in drugače pomagati. Sicer pa pred tem potrebujejo oceno škode, da bodo lahko sprejeli ustrezne ukrepe.

Dodal je, da bo treba v primeru poškodovanega otroškega vrtca Čardak in osnovne šole takoj ukrepati, saj otroci ne smejo ostati brez varstva in šole.

Ko bodo dobili celoten pregled, bodo opredelili prioritete, med katere je uvrstil sanacijo omenjenega vrtca, šole in drugih javnih objektov. "Moramo pa poskrbeti, da bomo vsem pomagali," je dejal.

"Šlo je za izjemno hud dogodek in to je samo še en opomin, da se bomo morali v Sloveniji na takšne izjemne padavine, izjemno točo in druge nevarnosti še posebej preventivno pripraviti," je še opozoril Cerar.