Huda ura

FOTO: Neurje odkrivalo strehe in zalivalo hiše, pri sosedih zahtevalo štiri življenja

J.P./STA
9. 6. 2018, 08.26
Posodobljeno: 9. 6. 2018, 10.38
Deli članek:

Neurje, ki se je v petek zvečer razbesnelo v vzhodnem delu države, je z močnim dežjem in vetrom, ponekod tudi točo, povzročilo precej težav.

Bobo
Na pomoč pri sanaciji posledic neurja so morali priskočiti gasilci.

Veter je odkrival strehe in podiral drevesa, meteorna voda je zalivala objekte. Toča, debela kot jabolko, je najbolj prizadela občino Črnomelj, poroča uprava za zaščito in reševanje.

Pestro za gasilce

Neurje s točo je v petek popoldan najprej zajelo območje od Črnomlja do Novega mesta, nato pa v večernih urah še vzhodno Slovenijo, vse od Posavja preko Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Na pomoč pri sanaciji posledic neurja so morali priskočiti gasilci.

Na območju vzhodne Slovenije in severne Hrvaške so v petek sicer zabeležili več kot 28.000 udarov strel.

Celjska izpostava uprave za zaščito in reševanje poroča o zalivanju prostorov z meteorno vodo, poškodovanih ostrešjih zaradi močnega vetra in vetrolomov. Na območju občine Šmarje pri Jelšah je meteorna voda poplavila dvorišče in prostore gasilskega doma v Mestinju. Voda je zalila tudi osem učilnic osnovne šole v Rogaški Slatini, gasilci pa so posredovali tudi pri čiščenju vozišča, na katerem je bil mulj.

O poplavah meteorne vode in podrtih drevesih, ki so padala na ostrešja in ceste, poročajo tudi z vzhodnejšega dela države. Močno neurje je med drugim zajelo območja občin Ormož, Majšperk, Ptuj, Beltinci, Lendava, Križevci, Ptuj, Velika Nedelja in Murska Sobota. Gasilci so drevesa odstranili, poškodovane strehe prekrili in izčrpali vodo iz objektov.

Na pomoč črnomaljskim gasilcem, ki so že v petek priskočili na pomoč kolegi iz Metlike, kot tudi delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana, so danes zjutraj prispele tudi enote iz Kočevja in Novega mesta. V odpravljanje posledic neurja so se vključili tudi številni zaposleni v tamkajšnjih podjetjih in občinski upravi kot tudi občani. Na občini prizadete prosijo za potrpežljivost, tiste, ki bi želeli pomagati, pa prek družbenega omrežja Facebook vabijo k sodelovanju pri odpravljanju posledic neurja. Razdejanje si bo danes ogledal tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle.

Na ptujskem in ormoškem težave v osmih občinah

Nevihtni val, ki je prihajal iz jugovzhodne Slovenije, je široki pas na severovzhodu Slovenije ob meji s Hrvaško zajel okoli 20. ure. Prizadete so bile občine Majšperk, Kidričevo, Goriščnica, Ormož, Sveti Tomaž, Dornava, Velika Nedelja in Ptuj, nato pa se je nevihtni oblak preselil v Prekmurje.

"To noč, ki je za nami, beležimo dogajanje v osmih občinah. Aktiviranih je bilo 27 gasilskih društev in več kot 400 gasilcev," je danes povedal vodja izpostave Uprave RS za zaščito in reševanje v tem delu države Dragomir Murko.

Zaradi nevihtne fronte, ki je v petek zvečer dosegla severovzhod Slovenije, so bili gasilci minulo noč dolgo na delu v osmih občinah na ptujskem in ormoškem koncu. Črpali so meteorno vodo iz hiš in prekrivali odkrite strehe, med drugim na osnovni šoli Videm. Prišlo je tudi do obsežnih izpadov elektrike, danes pa se ob jasnem jutru razmere umirjajo.

V več kot 150 objektih je bilo potrebno črpanje meteorne vode, ki je zalila predvsem kletne prostore. Ta dela ponekod trajajo še danes. Zaradi razmočene zemlje se je sprožilo nekaj zemeljskih plazov - v Svetem Tomažu je lokalna cesta danes zaradi tega še vedno zaprta. Zaenkrat ostaja zaprta tudi železniška proga v Cvetkovcih, ki jo je zalila meteorna voda.

V kakšnih desetih objektih, večinoma stanovanjskih hišah, je neurje poškodovalo strehe, med drugim v osnovni šoli Videm, a ni večje škode. Za razliko od jugovzhodne Slovenije tu ni bilo toče ali pa je bila v manjšem obsegu, po Murkovih besedah v velikosti lešnika. Danes se tako pripadniki civilne zaščite ukvarjajo predvsem z odpravljanjem nanosov gramoza in zemljin.

Zaradi nevihte je bilo v petek zvečer brez oskrbe z električno energijo kar 10.900 uporabnikov Elektra Maribor. Kot sporočajo iz podjetja, jim je ob velikih naporih čez noč uspelo vzpostaviti ponovno oskrbo velike večine uporabnikov.

Tudi Pomurje ponoči zalito, nekateri še brez elektrike

Nevihtni oblak je prizadel predvsem vzhodni del Pomurja, od Ljutomera in Veržeja do Beltincev in Dobrovnika. Kot je povedal tamkajšnji župan Marjan Kardinar, jim je zalilo celo občinsko zgradbo in ker so ostali brez elektrike, se je zamašila kanalizacija. Del občine tudi danes dopoldne še ni imel elektrike.

Poleg streh na več stanovanjskih hišah je veter odkril tudi streho na tamkajšnjem gasilskem domu. Kardinar je razočaran tudi zato, ker se pomurski župani še vedno niso dogovorili, ali se bodo vključili v sistem obrambe pred točo.

Sicer pa so bile na terenu številne gasilske ekipe na celotnem območju od Ljutomera do madžarske meje. Odstranjevali so podrto drevje, prekrivali odkrite strehe in črpali vodo iz poslopij. Med drugimi so morali posredovati tudi gasilci v občinah Murska Sobota, Velika Polana, Lendava in Križevci pri Ljutomeru.

Na soboškem centru za obveščanje pravijo, da so številne gasilske enote še vedno na terenu.

Nevihtna fronta je v Pomurju poškodovala tudi velik del električnega omrežja, največ izpadov je bilo na območjih Lendave, Ljutomera, Murske Sobote in Radencev. Okoli tri četrtine uporabnikov so uspeli priključiti na omrežje okoli 1. ure, nekateri pa so še vedno brez elektrike.

O škodi v kmetijstvu je po besedah direktorja kmetijsko-gozdarskega zavoda Murska Sobota Franca Režonje še težko govoriti. Kot pravi, na srečo ni padala t. i. suha toča, ampak med dežjem, kar je škodo ublažilo. Za zdaj tako ne kaže, da bi bili pridelki huje poškodovani. "Seveda pa so mehanske poškodbe vidne, vendar predvsem od vetra in dežja," je povedal Režonja.

Neurje na Madžarskem zahtevalo štiri življenja

Nad Madžarsko se je v petek pozno zvečer razbesnelo hudo neurje, v katerem so v mestu Dombovar na jugu države umrli štirje ljudje. Po navedbah madžarske civilne zaščite so bili vsi štirje potniki v avtomobilu, na katerega je močan veter podrl 40 metrov visoko drevo. Nesrečo je preživel le en potnik v avtomobilu.

Neurja so divjala tudi v številnih drugih krajih na jugozahodu Madžarske ter podirala drevesa in električne drogove.

V galeriji si lahko ogledate stanje v Kanižarici.