Poletna vročina

Koliko goriva porabi klima?

Zoran Franc / Novice Svet24
9. 6. 2018, 08.00
Deli članek:

Kaj je hujšega kot pa se po napornem dnevu usesti na razgret sedež in se iz službe odpeljati v razžarjenem avtomobilu? Če imate od dela in stresa razgrete tudi možgane, bo klima prava osvežitev za vas in jeklenega konjička. Koliko pa vas bo stala?

Dreamstime
Ne nastavljajte hlajenja prenizko. Optimalna temperaturna razlika naj bo največ sedem stopinj Celzija.

Klimatsko napravo imajo danes v veliki večini vgrajeno skoraj vsi avtomobili, in če je nekoč spadala k dodatni opremi in luksuzu, jo ob nakupu novega avtomobila dobite kar v paketu, kar je dobro. A ne pozabite tudi na redno vzdrževanje. Res je, da njeno delovanje ni zastonj, strokovnjaki pa priporočajo preventivni pregled po vsakih 30.000 prevoženih kilometrih. Takrat bodo izmerili učinkovitost delovanja in dočrpali manjkajočo količino plina.  

NAJDRAŽJA JE ZAČETNA STOPNJA

Potem ko ste prezračili avto in zaprli okna, vključite funkcijo za notranje kroženje zraka. Tako bo krožil le zrak iz kabine, ki se bo hitreje ohladil, hitreje pa bo dosežena tudi želena temperatura.

Klima za delovanje porabi energijo, ki jo pridobiva iz motorja, ta pa za delovanje potrebuje gorivo. Največja potrata energije je začetna stopnja ohlajevanja, sploh če je avto nekaj časa stal na soncu in je notranjost razgreta. Če ima notranjost 32 stopinj Celzija in bi jo radi ohladili na 22, bo klimatska naprava porabila od 2,45 do 4, 15 litra goriva več na 100 kilometrov. Takšna je poraba v prvih 15 minutah, kasnejša poraba goriva pa je precej manjša in se giblje okoli 0,76 do 2,11 litra za delovanje in uporabo.

MESTNA IN PODEŽELSKA VOŽNJA

Povprečna dodatna poraba goriva z vključeno klimatsko napravo je pri mestni vožnji, potem ko smo avto že nekoliko ohladili, od 0,09 do 0,66 litra. Poraba je pri podeželski vožnji precej konstantnejša in se giblje okoli 0,42 litra na 100 kilometrov.

VPLIVI NA PORABO

Največji vpliv imajo zagotovo temperature, ki nam niso po godu. Na porabo goriva vpliva tudi vožnja in stanje na cestah. Več bomo porabili, če bomo stali v zastojih in če bo vožnja počasnejša, nekoliko manj pa pri vožnji na avtocesti. Razlika je tudi glede zasnove klimatske naprave. Pri preprostih klimatskih napravah kompresor neprestano deluje s polno močjo, medtem ko pri sodobnih in varčnejših elektronika sama prilagaja delovanje.