Pred politiko

Od erotičnih masaž do profesionalnih politikov

Mirko Vorkapić / Novice Svet24
9. 6. 2018, 07.45
Deli članek:

Jutri bodo sedeli v poslanskih klopeh. Kaj pa so počeli včeraj?

STA
Marjan Šarec razmišlja, da bi vezal zaupnico na sprejem proračuna za prihodnji dve leti.

V odzivu na eno od predvolilnih soočenj in besede koordinatorja Levice Luke Mesca glede razdelitve dobičkov tudi med zaposlene, je predsednik upravnega odbora Postojnske jame, d. d., Marjan Batagelj zabrusil: »Med mano in Luko Mescem je res ena temeljna razlika: jaz sem začel v garaži, on pa v parlamentu.« Pa je Luka Mesec res edini, ki v rokah ni držal »motike in lopate«? Izbrskali smo, kdo izmed novih obrazov ima delovne izkušnje in kaj so poslanci počeli, preden so postali izvoljeni zastopniki ljudstva? Jim bo na novem delovnem mestu bolj udobno? Presodite sami …

Lidija Ivanuša (SNS)

Največ zanimanja je ob pregledu novih imen pritegnila Lidija Ivanuša, ki v parlament vstopa kot poslanka Jelinčičeve SNS. Lidija Ivanuša je namreč uspešna štajerska podjetnica, 39-letnica je namreč lastnica salona erotičnih masaž Paradise v Arji vasi pri Žalcu. Zmago Jelinčič je sicer pojasnil, da je bodoča poslanka lastnica, in ne delavka v salonu, in da ob tem vodi tudi druga podjetja. V parlament se je prebila s 521 glasovi podpore. 

Jerca Korče (LMŠ)

Osemindvajsetletna poslanska debitantka ravno zaključuje študij geografije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Njen portfolijo govori, da je kot študentska funkcionarka opravljala funkcijo predsednice Kluba logaških študentov in predsednice Mladinskega sveta Logatec. Hkrati se je povzpela na položaj svetnice v logaškem občinskem svetu. Vseeno pa ima izkušnje s terena. V času migrantske krize je bila aktivna prostovoljka civilne zaščite.

Predrag Baković (SD)

Kadet šole za miličnike v Tacnu in pravnik notranjih zadev je bil izbran na listi socialnih demokratov. Med letoma 1983 in 1992 je bil policist na PP Kočevje, nato pa 16 let pomočnik komandirja. Leta 2009 je napredoval v višjega policista in policijskega inšpektorja v Vadbenem centru Gotenica. Na volitvah v državni zbor je v volilni enoti Kočevje prejel 987 glasov (15,18 odstotka), kar je zadostovalo za izvolitev.

Jani Prednik (SD)

Ekonomist Jani Prednik je del mladega političnega kadra stranke SD. V politiko je vstopil že pri rosnih 18 letih, ko še ni zaključil srednje šole. Njegovo zagnanost so prepoznali v vrhu stranke in zaposlil se je na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v kabinetu ministra Dejana Židana. Z izvolitvijo za poslanca je tako napredoval od svetovalca ministra do gospodarja lastne poslanske pisarne. 

Gregor Perič (SMC)

Gregor Perič je bil pri 30 letih brezposelni diplomirani politolog, ki se je potegoval za županski mandat v izolski občini. Čeprav mu ni uspelo zmagati na volitvah, si je s kandidaturo in dodatnimi napori zagotovil delovno mesto. Postal je poklicni podžupan, na občini pa je bil odgovoren tudi za reševanje problematike mladih. Na volitvah je na listi stranke SMC prejel 721 glasov oziroma 12,47 odstotka.

Željko Cigler (Levica)

Tudi izvoljeni kandidat Levice je po izobrazbi politolog. Njegov opus obsega nešteto projektov ter delovanje v različnih vladnih in nevladnih strukturah. Ob delu v socialnih, izobraževalnih, vrtčevskih in nevladnih projektih je zaposlen na celjski občini, kjer dela na področju družbenih dejavnosti, znotraj katerih znova izvaja številne projekte. Njegov edini transparentno propadli projekt je neuspešna kandidatura za predsednika Zveze socialistične mladine Slovenije konec 80. let. 

Blaž Pavlin (Nsi)

Pavlin je bil izvoljen v Trebnjem, kjer je prejel 8,57 odstotka glasov. Tako kot nekateri drugi poslanci je tudi on v politiki tako na lokalni kot tudi državni ravni že od mladih let. Kot pravijo v stranki, je nepogrešljiv člen glavnega tajništva stranke, v katerem skrbi za stike z lokalnimi odbori. Odgovoren je tudi za organizacijo več strankarskih taborov. »Je odličen organizator in dober politični analitik, je odgovoren, ustvarjalen, pošten in želi delati v dobro vseh,« ga je pred neuspešno kandidaturo za župana leta 2014 pohvalila nekdanja prva dama stranke Ljudmila Novak.