Razsikali smo

Vstopnine in parkirnine na slovenskih javnih kopališčih

Sašo Avramovič / Novice Svet24
9. 6. 2018, 07.36
Deli članek:

Kaj je lepšega v poletnih dneh kot osvežitev v prijetnih vodah rek ali jezer? Preverili smo ponudbo, vstopnine in parkirnine.

Arhiv časnika Svet24
Osvežitev v vodi bo med poletjem prišla še kako prav.

Če se v poletnih dneh ne bomo osvežili v morski vodi ali na bazenu, se lahko odločimo za skok v katero od rek ali naših krasnih jezer. Naravnih kopališč imamo v Sloveniji veliko. Nekaj smo jih vzeli »pod drobnogled«, preverili vstopnine, ponudbo, parkirnine …

Velenje in Radlje

V Sloveniji imamo uradno 48 kopalnih voda, od tega 30 kopalnih območij, kjer se kopamo na lastno odgovornost, in 18 naravnih kopališč, na katerih je prisoten tudi reševalec. 

Najprej se odpravimo v Velenje, kjer nas ob Velenjskem jezeru pričakuje Velenjska plaža. Obala je urejena s prodom, na voljo so lesene tribune za sončenje, tuši in sanitarije. Možnosti za preživljanje prostega časa na in ob jezeru je veliko: če se ne bomo kopali, lahko tudi jadramo, supamo, igramo nogomet, odbojko na mivki, košarko … Vstopnine ni. Ob plaži je na voljo veliko parkirišč, ki so brezplačna. Nadaljujmo v Radljah ob Dravi – tam je za poletno osvežitev na voljo vodni park. Gre za prvi in edini biološki bazen v Sloveniji, kjer za čistočo in kakovost vode skrbijo izključno naravni organizmi. Zaplavamo lahko med lokvanji, skočimo s pomola ali pa se predajamo sončnim žarkom na zeleni plaži. Vstopnina? Dnevna vstopnica za otroke (osnovnošolce) med tednom stane 3 ter med vikendom 4,50 evra, za odraslo osebo pa med tednom 5 in med vikendom 7 evrov. Parkiranje ob parku je brezplačno.

Šobec in Bled

Gremo na drugi konec Slovenije – v kamp Šobec. Tam nas čaka kopališče Šobčev bajer, ki ima med drugim vodni park za otroke. Otroci se lahko v bajer spuščajo tudi po toboganu, plezajo po vodni steni, skačejo po vodnem toboganu in tako dalje. Za malce starejše je na voljo tudi supanje, veslanje in veliko drugega. Cene? Za parkirnino bo treba odšteti 2 evra, za vstopnico za odraslega 4 in za otroško vstopnico (7–14 let) 2 evra. Kaj pa na Bledu? Tam lahko med drugim začofotamo v Grajskem kopališču, na sončni obali Blejskega jezera. Na voljo so tobogana, skakalna deska, splavi na jezeru, igrala … Dnevna vstopnina za odrasle je 8 evrov, za otroke (do 14 let) pa 6 evrov. Višina parkirnine je odvisna od tega, na katerem parkirišču na Bledu bomo parkirali. Za večurno parkiranje se parkirnine gibljejo od 0,50 do 2 evra na uro.

Bloke, Lajšt …

Osvežitev bo še kako prijala tudi v Bloškem jezeru (tudi Volčje jezero), ki je sicer umetnega izvora, nastalo je z zajezitvijo potoka. Globoko je dva metra. V poletih mesecih je priljubljena izletniška točka za kopalce, prek celega leta pa jezero obiščejo tudi kolesarji in pohodniki. Pri okrepčevalnici ob jezeru je lepo urejeno manjše otroško igrišče. Parkirnina se ne plača, tudi vstopnina ne. Poglejmo še dve kopališči ob rekah. Vročino lahko med drugim »preženemo« ob reki Nadiži. Ob reki so številna urejena kopališča, eno od njih je pod mostom, ki preči reko, približno 500 metrov iz vasi Podbela proti Robidišču. Zraven je urejeno parkirišče. Za uro bo treba odšteti 1,50 evra, za celodnevno parkirnino pa 10 evrov. Na sotočju Belce in Idrijce pa je lepo urejeno naravno kopališče Lajšt. Poleg kopanja so na voljo odbojka na mivki, namizni tenis, košarka, prostori za piknik … Vstopnine ni, tudi parkirnine ni treba plačati.