Medicinski čudež

Trinajstletnik se je vrnil v življenje

Katja Melik/Revija Zarja
9. 6. 2018, 20.17
Deli članek:

Jennifer Nicole Reindl, mama ameriškega najstnika, nima druge razlage kot to, da se je zgodil čudež. Njenega sina so po nesreči že nameravali odklopiti z aparatov, ki so ga ohranjali pri življenju, nato pa so njegovi organi naenkrat začeli delovati. Zdaj fant okreva in si po nenavadni preizkušnji spet želi hoditi s prijatelji v šolo.

Facebook/Jennifer Reindl
13-letnik se je vrnil med žive.

Bil je povsem običajen dan in Trenton McKinley iz Alabame v ZDA se je igral na dvorišču pri prijateljih. Pričakoval je sproščen konec tedna. Nato pa se je nenadoma zgodila usodna nesreča. Prikolica, na kateri je bil fant, se je premaknila tako, da je padel in z glavo treščil ob beton, nato se je še prevrnila nanj. Pri tem je dobil sedemkratni zlom lobanje. V bolnišnico so pripeljali nezavestnega in z malo upanja, da bi preživel. Reševalci so ocenjevali, da bo živel le še dve uri. Njegovo srce se je večkrat ustavilo, a so ga oživljali. Ena od takšnih kriz je trajala 15 minut, nato je srce spet začelo utripati.

Mamo so poklicali dve uri po tistem, ko je sina pustila pri prijateljih. V šoku je prišla v bolnišnico in skozi steklo videla negibne sinove noge, ko so mu skušali pomagati. V strahu je pomislila, da je že mrtev. Nato pa so ji povedali, da je še vedno živ, a zaradi hudih poškodb ne bo nikoli več normalen in bi njegovo telo le še vegetiralo.

Zdravniki so vedeli, da je zelo malo možnosti za dečkovo preživetje. Nekaj dni je živel le s pomočjo aparatov in ni samostojno dihal. Zato je stekel običajen postopek. Starše so vprašali, ali pristanejo na darovanje sinovih organov. Tako bi pomagali živeti petim drugim otrokom. Ne bi bilo prav, da bi ga vzdrževali pri življenju, če njegovi organi niso bili več sposobni delovati. Zato sta starša podpisala dokumente s privolitvijo.

Vrnitev v življenje

»Zdravniki so mi rekli, da bodo naslednjič, ko se bo srce spet ustavilo, morali pustiti fanta, da odide …zato sem podpisala dokumente in privolila v presaditev njegovih organov, da bi pomagala petim drugim otrokom. Vem, da bi se takrat tudi sin strinjal in ne bi okleval, če bi se zavedal, da lahko reši pet drugih življenj,« je odločitev pojasnila fantova mama.

Nato pa se je zgodilo nekaj, česar nihče ni pričakoval. Potem, ko se je fantovo srce že nekajkrat ustavilo in so zaznali odpovedi še drugih organov, so dan pred odklopom aparatur ti spet začeli delovati. Zaznali so možgansko aktivnost.

Danes je Trenton že dovolj priseben, da se spominja nekaterih občutkov iz tistega časa. Bil je že v nebesih, nato pa se je vrnil na Zemljo, opisuje danes. Spominja se, da je hodil naravnost po širokem polju. Nima druge razlage, kot da se je vrnil v življenje z božjo pomočjo. Prav tako kot so rekli zdravniki, ki so bili ob njem, ki mu niso dajali možnosti za preživetje.

Pred nekaj dnevi se je fant, ki mora še nositi posebno zaščito za glavo zaradi manjkajočih delov lobanje, že odpravil v telovadnico za rehabilitacijo. Čeprav potrebuje nekaj pomoči pri hoji, je več kot dober znak, da je večkrat vrgel žogo na koš in zadel. Tudi njegov spomin se je v celoti povrnil. Povsem običajno se pogovarja. Seveda ne gre brez težav. Večkrat občuti hude napade bolečine.

Fantova mama napredek še vedno opisuje kot čudež. Nihče, niti zdravniki, mu niso več dajali upanja za preživetje. Okrevanje bo zagotovo še dolgotrajno, potrebnih bo več operacij, a volja do življenja bo zagotovo tudi tokrat pokazala svojo moč.

Več zanimivih vsebin si preberite v novi izdaji revije Zarja.