Zavezniki

Izrael po Trumpovi odločitvi takoj napadel iranske položaje v Siriji

G.G.
9. 5. 2018, 08.16
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 09.11
Deli članek:

Nekaj ur po odločitvi ZDA, da odstopijo od iranskega jedrskega sporazuma, je izraelska vojska izvedla raketni napad na Sirijo.

Kevork Almassian / Twitter
Izstop ZDA iz jedrskega sporazuma z Iranom je danes občutno podražil nafto. V torek zvečer so se sicer cene nafte brez pomembnejšega vzroka opazno znižale, zdaj pa so se vnovič povzpele na najvišjo raven po letu 2014, ki so jo pred tem dosegle že v začetku tega tedna.

Tarča napada so bili položaji iranske revolucionarne garde, ki se v Siriji na Asadovi strani bori zoper islamske skrajneže. Viri v sirski opoziciji medtem navajajo, da so izraelske sile napadle tudi borce sirske vlade na avtocesti med Damaskom in mestom Dara. 

Sirska tiskovna agencija Sana, ki se sklicuje na navedbe bolnišničnih virov, poroča, da sta bila v napadu ubita dva civilista. Pred tem je sirska tiskovna agencija poročala, da so sirske varnostne sire na območju južno od Damaska prestregle in uničile dve izraelski raketi.

Veselje v Izraelu in Savdski Arabiji

Izrael je bil poleg Savdske Arabije najbolj navdušen nad potezo ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Izraelski minister za izobraževanje Naftali Bennett je za BBC pohvalil odločitev ZDA in EU, ki se ne strinja z odstopom od sporazuma, označil za naivno in nevedno. Ne gre za skrivnosti, Izrael, ZDA in Savdska Arabija so najtesnejši zavezniki in prav izraelska obveščevalna služba Mosad naj bi priskrbela »trdne« dokaze o zavajanju »iranskega režima« glede odpovedi jedrskemu orožju.

Težava ZDA in Izraela je, da skoraj nihče ne verjame njihovim dokazom, Trumpovo odločitev pa redki razumejo kot smelo – takšno, ki bi prispevala k relativni ureditvi razmer na Bližnjem vzhodu. Še več, države EU, Rusija in Kitajska si bodo, kot kaže, prizadevale, da Iran ostane zavezan k spoštovanju sporazuma in ne bodo sledile ZDA pri uvedbi sankciji proti Teheranu.