Konec

Trump odstopil od jedrskega sporazuma

J.P.
8. 5. 2018, 20.22
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 21.47
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes odstopil od sporazuma o iranskem jedrskem programu.

Reuters
ZDA se umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma in znova uvajajo sankcije proti Iranu.

Združene države se umikajo iz iranskega jedrskega sporazuma. "Režimu, ki vzklika "smrt Ameriki", ne bomo dovolili dostopa do najbolj smrtonosnih orožji na Zemlji," je pojasnil ameriški predsednik Donald Trump. "ZDA ne bodo izsiljevali z jedrskim orožjem," je še dejal in dodal, da bodo uvedli največje možne sankcije. Če bo Iran nadaljeval z jedrskim programom, bo imel težave, kakršnih še ni imel, je zagrozil.

Po predsednikovih besedah si bo Iran skušal izpogajati nov trajen dogovor. Kot je dejal, je pripravljen na nova pogajanja, ko bo Iran za to pripravljen.

Trump je v preteklosti že večkrat izrazil svojo nenaklonjenost sporazumu o iranskem jedrskem programu.

Brez ZDA

Sporazum še naprej podpira ostalih pet velikih sil, ki so leta 2015 sklenile sporazum z Iranom (Velika Britanija, Francija, Nemčija, Kitajska in Rusija), v skladu s katerim je Iran v zameno za odpravo mednarodnih sankcij prekinil svoj jedrski program.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je že izrazil obžalovanje, da se je Trump odločil, kot se je. Izraelski premier Benjamin Netanjahu mu je po drugi strani hvaležen. Navdušeni so tudi v Saudovi Arabiji.