Nesreča v gorah

57-letni Lado v severni triglavski steni omahnil v smrt

S.N.Č./Novice Svet24
8. 5. 2018, 20.00
Deli članek:

Med vzponom v severni steni Triglava je v nedeljo življenje izgubil 57-letni Lado Krašovec. Na nadmorski višini okoli 1900 metrov mu je zdrsnilo, nato je omahnil v globino.

onger.org
Lado Krašovec je bil zelo izkušen gornik, vedno dobro opremljen in zanesljiv.

Severna triglavska stena je široka kar tri kilometre in visoka en kilometer. Gre za najmogočnejšo steno v slovenskih gorah, obenem pa tudi za eno največjih kopnih sten v vseh Alpah. Z okoli 100 alpinističnimi smermi je med gorniki ena najbolj priljubljenih in obiskanih sten v Julijcih.

Že večkrat …

S steno sta se v nedeljo zjutraj spopadla tudi 57-letni Lado Krašovec in njegova žena, oba iz Trzina. Smer je Lado, zelo izkušen gornik, preplezal že večkrat, nazadnje pred kakšnim tednom dni v družbi še enega gornika. Tokrat, predvčerajšnjim, je bila ta smer zanj žal usodna. »Ob 9.01 se je med vzponom v triglavski severni steni (občina Kranjska Gora) pri zdrsu in padcu v globino smrtno ponesrečil planinec. Posredovali so gorski reševalci GRS Mojstrana, v dolino pa sta nepoškodovanega planinca in ponesrečenca s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske in združena ekipa HNMP-GRS z Brnika,« je od dogodku poročala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Na Belih platah

Tragična gorska nesreča se je zgodila na območju Belih plat (visoke so med 60 in 70 metri), delu severne triglavske stene. Kot nam je povedal Jože Martinjak, načelnik Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana, sta gornika, ki sta bila dobro opremljena, pred usodno nesrečo preplezala okoli dve tretjini Belih plat. Nato pa je Ladu na nadmorski višini približno 1900 metrov zdrsnilo in omahnil je dobrih 100 metrov v globino. Zakaj je pravzaprav prišlo do tragične nesreče, je težko govoriti, Martinjak pa meni, da je pri dogodku šlo za nesrečni splet okoliščin. Na kraju dogodka sta posredovala dva člana GRS Mojstrana in dva pripadnika gorske policijske enote. Akcija je bila zaključena ob približno 13.30.

Zelo izkušen

Pokojni 57-letnik je bil med drugim predsednik Društva prijateljev mladine Trzin, član alpinističnega odseka Domžale in tudi dolgoletni član Planinskega društva Onger Trzin. Predsednik omenjenega planinskega društva Emil Pevec nam je povedal, da je bil Lado zelo izkušen gornik, vedno dobro opremljen in zanesljiv. Tudi Pevec meni, da je pri nedeljski tragični nesreči šlo za nesrečni splet okoliščin.

Tragične nesreče

Vsako leto se sicer v naših gorah zgodi kar precej gorskih nesreč, žal se jih kar nekaj konča tragično. Letos je umrlo pet gornikov, do včeraj pa so vsa gorskoreševalna društva po vsej Sloveniji opravila že več kot 100 intervencij. Najpogostejši vzroki za nesreče v gorah so zdrs, nepoznavanje terena in telesna nepripravljenost.

STA
Severna triglavska stena je široka tri kilometre in visoka en kilometer