Netanjahu

Iran obtožuje, da želi uničiti Izrael

J.P./STA
8. 5. 2018, 16.50
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 16.52
Deli članek:

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je danes obtožil Iran, da želi v Siriji namestiti "zelo nevarna orožja", s katerimi namerava uničiti Izrael. Teheran v Siriji podpira sile predsednika Bašarja al Asada, Izrael pa je svojega največjega sovražnika že večkrat obtožil krepitve svoje prisotnosti v sosednji Siriji.

STA
Netanjahu trdi, da namerava Iran vzpostaviti vojaško bazo ob Sredozemskem morju, kar predstavlja "otipljivo grožnjo nam vsem".

Iran "želi v Siriji namestiti zelo nevarna orožja s posebnim namenom našega uničenja", je dejal Netanjahu ob koncu trilateralnega vrha Cipra, Izraela in Grčije v Nikoziji. Netanjahu trdi, da namerava Iran vzpostaviti vojaško bazo ob Sredozemskem morju, kar predstavlja "otipljivo grožnjo nam vsem".

Teheran je obtožil Izrael, da je odgovoren za aprilski napad na iranske "svetovalce", ki so bili nameščeni v Siriji. A Izrael tega ni niti potrdil niti zanikal, večkrat pa je ponovil, da ne more dopustiti iranske vojaške prisotnost v Siriji.

Tudi Asadov režim je večkrat obtožil Izrael, da izvaja napade v Siriji.

Ob tem pa Netanjahu danes ni želel komentirati iranskega jedrskega sporazuma, ki mu sicer ostro nasprotuje. Ameriški predsednik Donald Trump naj bi namreč še danes sporočil, ali bodo ZDA še naprej sodelovale v tem sporazumu ali bodo ponovno uvedle sankcije proti Iranu.

Grški premier Aleksis  Cipras pa je medtem na isti novinarski konferenci pozval k ohranitvi sporazuma. "Prekinitev sporazuma z Iranom bi lahko vodilo v nadaljnjo destabilizacijo," je dejal.