Tranzicija

Po večtedenskih protestih Armenija dobila novega premierja

STA/B.K.
8. 5. 2018, 14.05
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 14.09
Deli članek:

Armenski parlament je danes v drugem poskusu izvolil voditelja opozicije Nikolo Pašinjana za novega premierja. Prejšnji teden Pašinjan namreč ni dobil potrebnih 53 glasov, saj ga je blokirala vladajoča Republikanska stranka.

Reuters
Nikola Pašinjan

Nikolo Pašinjana je danes podprlo 59 poslancev, 42 jih je glasovalo proti.

Armenci že več tednov množično protestirajo proti korupciji in nepotizmu v državnem vrhu. Zaradi protestov je odstopil premier Serž Sarkisjan, ki je bil pred tem več let predsednik države. Edini kandidat za njegovega naslednika je bil Pašinjan.

Ko vodji opozicije prejšnji teden ni uspelo dobiti zadostne podpore, je pozval k državljanski nepokorščini in novim protestom. Armensko prestolnico Erevan so nato ohromili novi množični protesti.

Več tisoč protestnikov se je na ulicah zbralo tudi danes, kjer so preko prenosa v živo na velikem ekranu v središču Erevana spremljali razpravo v parlamentu.

Če poslanci danes ne bi izvolili predsednika vlade, bi sledile predčasne parlamentarne volitve.

Novemu armenskemu premierju je danes že čestital ruski predsednik Vladimir Putin. Ob tem je izrazil upanje, da bo Pašinjan kot armenski premier prispeval k nadaljnji krepitvi prijateljskih in zavezniških odnosov med Armenijo in Rusijo.