nespoštljivo

FOTO: Huda diplomatska blamaža! Japoncu sladico postregli v čevlju

R.T.
8. 5. 2018, 13.11
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 13.15
Deli članek:

Izraelski protokol je pogrnil pri pripravi večerje ob srečanju izraelskega premiera z japonskim kolegom.

Reuters
Izraelski premier Benjamin Netanjahu.

Na svetu je mnogo različnih kultur in v večini ni sprejemljivo na slavnostno mizo postaviti čevlja. A  Japonci so glede tega pravila še mnogo strožji. Verjetno ni druge kulture na svetu, kjer bi čevlji predstavljali takšen udarec spoštovanju.

To bi lahko razložilo jezo, ki je sledila večerji med izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem in japonskim premierjem Shinzom Abejem. Netanjahu in Abe sta se sestala prejšnjo sredo, po dolgem in napornem dnevu dogovarjanj pa je Netanjahu Abeja in njegovo ženo Akie povabil še na večerjo.

Slavnostna večerja je bila sicer bojda izjemna a se je zalomilo pri desertu. Znan izraelski kuhar Segev Moshe je skrbno izbrane čokoladne praline postregel namreč v zloščenih kovinskih čevljih.

Japonski diplomati so bili zaradi tega razjarjeni. “Šlo je za nepremišljeno odločitev,” naj bi po poročanju izraelskih medijev dejal neimenovan izraelski diplomat. “V japonski kulturi ni ničesar tako nizkotnega kot je čevelj. Ne samo, da ne nosijo čevljev doma, tudi v njihovih pisarnah ne boste našli čevljev. To je najhujše možno nespoštovanje.” Drugi neimenovani diplomat pa je dejal, da na svetu ni kulture, kjer bi bilo sprejemljivo postaviti čevelj na mizo. “Kaj je ugledni kuhar razmišljal? Če je šlo za humor, nam ni bilo smešno.”

Izraelsko zunanje ministrstvo je sicer sporočilo, da niso bili vpleteni v izbiro obrokov. “Spoštjemo in cenimo kuharja. Je zelo kreativen,” so zapisali v izjavi. “Izjemno tudi spoštujemo japonskega predsednika vlade.”