Skok

Ste opazili? Rekordne podražitve bančnih nadomestil

T.L.
8. 5. 2018, 12.46
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 13.40
Deli članek:

Presenetila je predvsem višina podražitev pri dveh bankah.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije opravljajo pregled najpogostejših bančnih nadomestil in pregled, opravljen konec meseca aprila, je pokazal šest podražitev pri dveh bankah (BKS in SKB), banka Sberbank pa je uvedla novo nadomestilo za uporabnike spletne banke. Kot zapišejo na spletni strani, pa ni najbolj presenetilo število, temveč višina sprememb, ki sta jih omenjeni banki zapisali v svoje cenike:

• Pri SKB so nadomestilo za plačilo UPN (položnice) na bančnem okencu dvignili za 90 odstotkov, iz 2,1 evra na rekordne in skoraj neverjetne 4 evre. Za 5 odstotkov je dražji tudi dvig na bankomatu druge banke.

• BKS je vodenje računa Klasik z 2 evrov povišala na 3,5 evra, kar pomeni 75 odstotno podražitev. Dražili so tudi plačilne storitve in sicer za 9 odstotkov plačilo UPN preko elektronske banke ter za 5 odstotkov direktno obremenitev in plačilo UPN na bančnem okencu.

www.zps.si
Primerjava stroškov poslovanja z osebnim računom.

Na povezavi ZPS lahko primerjajte stroške poslovanja z bančnim računom in si pomagate pri izbiri najprimernejše banke.

Kot ob tem opozorijo na ZPS, gre za rekordni podražitvi in obenem rekordni višini nadomestil za plačilo UPN na bančnem okencu ter mesečno vodenje računa (BKS sicer ponuja cenejši račun, ki pa ne omogoča rednega limita).

Strošek plačila položnice v bančni poslovalnici v višini 4 evrov se je ZPS zdel tako visok, da so informacijo preverili v banki, ki so to potrdili in v ponudbi izpostavili elektronsko poslovanje.

"Očitno je, da tako kot vse banke in hranilnice, usmerjajo svoje komitente k elektronskemu poslovanju, ki je cenejše, hitrejše, bolj priročno… A tako visoka nadomestila za klasično plačevanje na bančnem okencu so do uporabnikov izjemno neprijazna, kar še posebej velja za starejše z nizkimi prihodki, ki so vajeni plačevanja v poslovalnicah in jim prehod na elektronsko poslovanje predstavlja veliko težavo," ob tem zapišejo na ZPS.

Aprilska novost so tudi štirje novi bančni paketi NLB, ki je do sedaj ponujala le klasične račune. Paketi sicer ne prinašajo sprememb v smislu najcenejših ponudb na trgu, lahko pa pomenijo prihranke v primerjavi z NLB klasičnim računom, odvisno od mesečne porabe storitev, še sklenejo pregled pri ZPS.