Črna kronika

Našli tudi dva mladoletna, želijo azil

T.L.
8. 5. 2018, 12.34
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 12.38
Deli članek:

Na območju Policijske uprave Koper so v prvih štirih mesecih letos obravnavali 526 oseb (lani v enakem obdobju 162), ki so nedovoljeno prestopile kopensko državno mejo z Republiko Hrvaško, kar je za 325 % več kot v enakem obdobju leta 2017.

Arhiv Svet24
Fotografija je simbolična.

Minuli petek so policisti ob 23. uri v Tuniših ustavili osebni avto, ki ga je vozil 52-letni državljan Bosne in Hercegovine. V vozilu je prevažal štiri državljane Kosova, stare 22, 22, 17 in 17 let. Ker sta bila dva mladoletna, je policija obvestila Center za socialno delo, da se je razgovora lahko udeležila tudi ena od tam zaposlenih.

Policija je vozilo zasegla, vozniku odvzela prostost, državljane Kosova pa pridržala. Po opravljenih vseh policijskih postopkih so državljana BiH policisti v nedeljo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor. Državljani Kosova pa so zaprosili za azil, zato so jih včeraj odpeljali v azilni dom.

Velik skok v nedovoljenih prestopih meje s Hrvaško

Ob dogodku pa iz PU Koper še sporočajo, da so na območju Policijske uprave Koper v prvih štirih mesecih letos obravnavali 526 oseb (lani v enakem obdobju 162), ki so nedovoljeno prestopile kopensko državno mejo z Republiko Hrvaško, kar je za 325 % več kot v enakem obdobju leta 2017. Med ilegalnimi migranti prevladujejo državljani Sirije, sledijo državljani Alžirije, državljani Kosova, državljani Afganistana, državljani Pakistana in državljani Tunizije.

V prvih osmih dneh v mesecu maju so policisti obravnavali kar dodatnih 105 nedovoljenih prehodov državne meje. Kot so zapisali na PU Koper, večina ileganih migrantov zaprosi za mednarodno zaščito in jih odpeljejo v azilni dom, najpogosteje pa osebe za ilegalne prehode državne meje izberejo območje PP Ilirska Bistrica in mejo prehajajo predvsem v bližini mejnih prehodov Jelšane in Starod ter po železniški progi Šapjane – Ilirska Bistrica. Na območju PP Piran sta to območji v bližini mejnih prehodov Sečovlje in Dragonja, na območju PP Koper pa Podgorje, Tuniši in Hrvoji.

Policisti policijskih postaj in koprski kriminalisti so letos obravnavali tudi 22 kaznivih dejanj prepovedanega prehajanja meje (po 308. čenu KZ-1). V nekaj primerih so kazniva dejanja storilci izvršili samostojno, v večini kaznivih dejanj pa so v ozadju kriminalne združbe, ki organizirajo prehode migrantov na celi poti, od Turčije preko Srbije oziroma BiH in preko Hrvaške.

Zoper osem prijetih osumljencev je preiskovalni sodnik OS Koper odredil pripor. Lani je bil pripor odrejen za 23 oseb, ki so bile kazensko ovadene zaradi storitve kaznivega dejanja po 308. členu kazenskega zakonika.

V prvem trimesečju letos je policija tujim varnostnim organom izročila 56 oseb (leta 2017 pa 74), kar je 24,3 % manj. Hrvaškim varnostnim organom so izročili 52 oseb, Italiji tri osebe, in Avstriji eno oseba. V tem obdobju pa je 145 oseb izrazilo namero, da bodo v Sloveniji zaprosili za mednarodno zaščito. Na mejnih prehodih je bilo pri vstopu v državo zavrnjenih 197 oseb (v istem obdobju 2017 pa 154 oseb).