Iranski jedrski sporazim

Pred Trumpovo odločitvijo Iran svari o "strateški napaki"

G.G.
8. 5. 2018, 11.43
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 11.47
Deli članek:

Iranski jedrski sporazum je spet v nevarnosti. Ameriški predsednik Donald Trump bi ga utegnil razveljaviti in ponovno uvesti sankcije proti Iranu.

Reuters
Za izdelavo jedrskega orožja je potreben sicer uran, obogaten na 90 odstotkov.

Že včeraj je iranski predsednik Hasan Rahani namignil, da se bo Iran držal sporazuma iz leta 2015 tudi če izstopi Trumpova Amerika. Pogoj za to je, da velike sile, Kitajska, Francija, Rusija in Velika Britanija, ne sledijo ZDA in so še naprej zavezane k razumni rešitvi.

Rohani meni, da bi bil izstop ZDA »strateška napaka«, iranski zunanji minister Bahran Kasemi pa je bil še bolj oster, ko je dejal, da bi bila takšna poteza »zelo boleča za ZDA«.

Inšpektorji Mednarodne agencije za jedrsko energijo IAEA so že večkrat potrdili, da Iran sporazum v celoti spoštuje.

Če gre verjeti pisanju New York Times, se bo Trump odločil za izstop. Prepričevanja francoskega predsednika Emmanuela Macrona, nemške kanclerke Angele Merkel in v ponedeljek še britanskega zunanjega ministra Borisa Johnsona, očitno niso bila uspešna.

Trump je do sporazuma kritičen že od začetka svoje predsedniške kampanje. Zdaj ima na svoji strani tudi svetovalca, Mika Pompea in Johna Boltona, ki sta na njegovi liniji glede Irana. Trump sicer pravi, da želi Iran prisiliti v pogajanja o novem sporazumu, ki bo zajel tudi raketni program in destabilizacijske dejavnosti po Bližnjem vzhodu.