Netočnosti

Trumpa so prepričali izraelski dokazi

G.G.
8. 5. 2018, 20.48
Posodobljeno: 8. 5. 2018, 20.57
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je iransko oblast označil za "morilski režim", ki se po njegovem ne drži dogovora.

Profimedia
Izraelski premier Benjamin Netanjahu je uspel podžgati Trumpa.

Še več, ameriški predsednik meni, da iranska oblast laže, v to pa so ga prepričali zaupni dokumenti, ki jih je pridobila izraelska obveščevalna služba. Teheran je izraelske navedbe označil za absurdne in otročje ter "pogrevanje starih obtožb". 

Trump je mimogrede natrosil kup neresnic o tem, kako Iran podpira Al Kaido in talibane in neti nestabilnost v Siriji. V tem kontekstu je dovolj navesti države, ki so glavne zaveznice ZDA na Bližnjem vzhodu - to sta Izrael in Savdska Arabija. Prvi so dolgotrajni ameriški zavezniki, drugi pa še do nedavnega podporniki skrajnih islamističnih gibanj, kot je Islamska država. 

Še več netočnosti je Trump navedel glede inšpekcij Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA), ki po njegovem ne delujujo. IAEA in evropske države ostajajo na stališču, da je nadzor uspešen in da Iranci spoštujejo dogovor, s čimer se je zmanjšala nevarnost, da bi Teheran izdeloval jedrsko orožje.

Francija, Nemčija in Velika Britanija so medtem že sporočile, da obžalujejo Trumpovo odločitev o izstopu iz iranskega jedrskega sporazuma. Kako bodo ameriške sankcije vplivale na gospodarsko sodelovanje držav z Iranom še ni znano. Turčija je med prvimi sporočila, da bodo še naprej ohranili trgovske stike z Iranom.