Blatna gmota

FOTO: Kolaričeva kljub plazu lahko ostaneta v hiši

Gabrijel Toplak / Novice Svet24
8. 5. 2018, 21.00
Deli članek:

Težave naj bi se začele pred leti, ko so v gozdu s stroji naredili cesto. Od takrat, pravi Ivan Kolarič, se je zemlja premikala, a še nikoli tako kot pred dnevi.

Gabrijel Toplak
Hiša stoji tik pod strmim gozdnatim pobočjem.

Gabrijel Toplak
Ivan Kolarič

Po petkovem močnem neurju, ki je precej preglavic povzročilo v občini Duplek in so tam, kot smo poročali, zaradi zemeljskega plazu evakuirali družino Kren, je še včeraj grozila izselitev tudi Kolaričevim v bližnji Krčevini pri Vurbergu 162 v Mestni občini Ptuj. Obiskal jih je geotehnik in jim sporočil, da lahko ostanejo v hiši.

Oseminsedemdesetletni Ivan Kolarič, ki je v tej hiši rojen, je povedal, da je v soboto zjutraj opazil večjo količino zemlje za gospodarskim poslopjem in na cesti. »Dokler niso v gozdu nad hišo pred kakšnimi desetimi leti s stroji naredili ceste, je bilo vse mirno. Začelo se je z manjšim plazom pred tremi leti, ki mu nismo posvečali pozornosti. Tokrat pa je bilo očitno preveč dežja in blatna gmota je zgrmela v nižino,« je pojasnil Kolarič in dodal, da je sredi hriba urejeno tudi zajetje pitne vode, s katero se oskrbujejo. Voda mu sicer v hišo k sreči ni pritekla, a je bilo gospodarsko poslopje precej poplavljeno. In težave pripisuje neustreznemu vzdrževanju, tudi dreves, ter neurejenemu odvodnjavanju.

Gabrijel Toplak
V še pred dnevi poplavljenem gospodarskem poslopju je tudi veliko mulja.

Še vedno sede na kolo

Kolarič živi v hiši z bolno ženo, za katero tudi skrbi, saj so njuni štirje otroci že odrasli in so se odselili. »Objekti so zavarovani, a jih kljub letom z ženo ne bi rada zapustila. Tukaj sva navajena živeti,« je poudaril Kolarič, soproga Marija pa mu je pritrdila. Ona je večino časa doma, medtem ko Ivan kljub letom še vedno sede na kolo in se po opravkih zapelje bodisi v trgovino v sosednji vasi bodisi na Ptuj ali v Maribor. Kolarič od pristojnih služb zdaj pričakuje, da bodo čim prej pristopili k sanaciji, čeprav je imel dogovorjeno, da bosta ob morebitni izselitvi lahko živela pri sinu v Jakobskem Dolu.

Gabrijel Toplak
Plazeča zemljina je zasula še bližnjo cesto ob gospodarskem poslopju, a so jo pristojne službe že počistile.

Gabrijel Toplak
Posledice preobsežnejših padavin vode so opazne tudi v bližnjem potoku.

Gabrijel Toplak
Del plazu se je ustavil na travnati površini tik pred hišo.