Umik s polic

Prodajali staro meso in mleko za dojenčke

U.K. / Novice Svet24
9. 5. 2018, 06.50
Deli članek:

V zadnjih tednih je potekala ena največjih akcij proti preprodajalcem hrane v Evropi, ki jo je vodila evropska agencija Europol.

Profimedia
V Belgiji so zaprli eno največjih predelovalnic mesa v Evropi.

In številke so prav neverjetne. V 67 državah – v akciji, poimenovani Opson VII, sta sicer sodelovali tudi Slovenija in Hrvaška – so zasegli več kot 3600 ton hrane in 9,7 milijona litrov pijače. Agentje in policisti so skupaj izvedli 41 tisoč preverb v trgovinah po vsej Evropi, pridržali, zaslišali in aretirali pa so kar 749 oseb. Za zdaj ni podatkov, ali so kakšne prehrambne izdelke zasegli tudi v Sloveniji, prav tako ni znano, da bi bil v akciji aretiran slovenski državljan.

Operacija OPSON

Namen operacij Opson je, da iz obtoka izločijo ponarejene izdelke in izdelke, ki niso v skladu z evropskimi standardi. Tako eni kot drugi bi lahko predstavljali veliko nevarnost za zdravje ljudi. Zadnja operacija, ki je sedma po vrsti, je trajala približno štiri mesece, seveda pa postopki v posameznih državah še zmeraj potekajo. »Rezultati te akcije kažejo, kaj vse lahko dosežemo glede zaščite kupca, če združimo moči in izvedemo koordinirane akcije,« je povedal Jari Liukku, vodja evropskega centra za težki in organizirani kriminal (Europol). »To je poteza, ki je zahtevala sodelovanje različnih držav, saj so ne nazadnje ogroženi državljani vseh držav v Evropi. Vsi smo odgovorni, da preprečimo, da bi potencialno nevarni izdelki prišli na naše krožnike,« je dodal Liukku.

50 kriminalnih združb

V akciji je sodeloval tudi Interpol in vodja oddelka za ilegalna tržišča mednarodne organizacije kriminalistične policije Daoming Zhang je dejal, da so tekom akcije razkrinkali okoli 50 kriminalnih mrež, ki so bile vpletene v proizvodnjo ponarejene hrane in pijače. »Še enkrat je treba potrošnike opozoriti, naj skrbno preverjajo, od kod prihaja posamezen izdelek in kaj je v njem,« je dodal Zhang.

Pokvarjeno meso

V Belgiji so zaprli eno največjih predelovalnic mesa v Evropi (Veviba), vsi njihovi produkti pa so umaknjeni iz vseh prodajaln. Odvzeli so jim tudi licenco za delo, ker so inšpektorji odkrili zdravstveno tveganje pri dveh izdelkih – mletem mesu in govejem repu. V izdelkih so namreč našli dele živali, ki niso primerni za človeško konzumacijo. Pri Vevibi so tudi priznali, da so po škandalih, ki so že v preteklosti pretresali podjetje, sporno meso prodajali v Vzhodno Evropo in Afriko. V Španiji pa so inšpektorji umaknili mleko v prahu.

Šlo je za lažno mleko, ki ga sicer v glavnem prodajajo na Kitajskem. Sicer mleko ni bilo nevarno, a ne vsebuje hranilnih snovi, ki jih otrok potrebuje. Prah naj bi sicer prišel iz Poljske. V Španiji so med preiskavo aretirali štiri ljudi. V Franciji so zaplenili 9,5 tone pokvarljivih izdelkov, ki so jih obdelali tako, da so bili samo videti sveži. Med njimi naj bi bilo tudi meso, kar je seveda izjemno nevarno. V nekaterih drugih državah so zaplenili tudi večjo količino tunine, ki je bila namenjena konzerviranju, a so jo obdelali s kemikalijami in predstavljali kot svežo. Zaplenili so 51 ton tunine. Vsi izsledki raziskav sicer še niso znani, pri Europolu naj bi jih objavili v prihodnjih mesecih. A sama preiskava vzbuja kar precej skrbi in se moramo vprašati, koliko lahko zaupamo izdelkom, ki jih kupujemo. Po drugi strani pa smo lahko zadovoljni, da se preiskave dejansko opravljajo.