Spolne kvote

Čuš zaradi dveh stolčkov v težavah

T.L./STA
9. 5. 2018, 07.00
Posodobljeno: 9. 5. 2018, 07.11
Deli članek:

Po navedbah iz SD Babičeva za kandidaturo na listi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije ni vedela in je bila pri podpisu soglasja zavedena. Čuš pa je na navedbe o zavedenosti kandidatke odgovoril, da "vsak ve, kaj podpisuje in kako".

Mare Vavpotič/M24
Andrej Čuš

DVK bo danes obravnavala zaplet zaradi kandidatke Milene Babič, ki sta jo na listo za volitve v DZ uvrstili tako SD kot Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. Po zakonodaji se v tem primeru šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila določena prva. To je po podatkih DVK SD, kar bi pomenilo, da zaradi spolnih kvot pade celotna Čuševa lista v eni enoti.

SD je Babičevo uvrstila med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center. Po navedbah iz SD Babičeva za kandidaturo na listi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije ni vedela in je bila pri podpisu soglasja zavedena. Čuš pa je na navedbe o zavedenosti kandidatke odgovoril, da "vsak ve, kaj podpisuje in kako", ter da je Babičeva že na preteklih volitvah večkrat kandidirala za Zelene.

Zakon o volitvah v državni zbor določa, da v primerih, če volilna komisija volilne enote ugotovi, da je posamezni kandidat določen na dveh ali več listah kandidatov v isti volilni enoti, ali če državna volilna komisija (DVK) ugotovi, da posamezni kandidat kandidira na listah v več volilnih enotah, šteje za veljavno kandidaturo tista, ki je bila določena prva.

Zaplet zaradi spolnih kvot

Po podatkih DVK je prva listo določila SD, in sicer 24. aprila, Čuševa stranka pa 30. aprila, je še pojasnil direktor službe DVK Dušan Vučko.

Zaradi zavrnitve kandidatke se lahko na Čuševi listi v enoti Ljubljana Center zaplete tudi zaradi spolne kvote. Na listi so namreč poleg sedmih kandidatov štiri kandidatke, če Babičeva odpade, jih bo torej premalo za potrebnih 35 odstotkov.

DVK bo sicer na današnji seji s svojo odločbo tudi spremenila ime kandidatnih list Solidarnosti in Gibanja Zedinjena Slovenija v eni od volilnih enot, in sicer zaradi pomanjkljive in z zakonom neskladne uporabe imena liste. Na listah morajo namreč po zakonu nastopiti s polnim imenom.