Živčni strup

Ruske navedbe ovrgli, dvojni agent napaden z novičokom

T.L./STA
18. 4. 2018, 21.41
Posodobljeno: 18. 4. 2018, 21.41
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je namreč nedavno zatrdil, da naj bi v laboratorijskih testih, ki so bili izvedeni v Švici, odkrili sledi živčnega strupa, ki se uporablja na Zahodu in je znan kot BZ.

Profimedia
Sergej Skripal

Organizacija za prepoved kemičnega orožja (OPCW) je danes potrdila, da je bil v napadu na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo v angleškem Salisburyju v začetku marca uporabljen samo en živčni strup. S tem je organizacija zavrnila navedbe Moskve, da naj bi našli sledi dveh živčnih strupov.

Direktor OPCW Ahmed Üzümcü je potrdil, da sta bila Skripala zastrupljena z živčnim strupom novičok. "V laboratoriju niso odkrili nobenih drugih kemikalij," je dejal.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je nedavno zatrdil, da naj bi v laboratorijskih testih, ki so bili izvedeni v Švici, odkrili sledi živčnega strupa, ki se uporablja na Zahodu in je znan kot BZ.

Üzümcü je ob tem pojasnil, da je bil BZ prisoten v kontrolnem vzorcu, ki so ga poslali v laboratorij, kar je običajna praksa, s katero zagotavljajo kvaliteto testiranja.

66-letni Skripal po zastrupitvi ostaja v bolnišnici. Njegovo zdravstveno stanje je še vedno resno. Njegovo hčerko so iz bolnišnice odpustili pretekli teden. Velika Britanija je odgovornost za napad na Skripala pripisala Rusiji, kar pa Moskva vztrajno zavrača.