Napad na Sirijo

»Običajni državljan ima oprane možgane«

Matej Klarič
15. 4. 2018, 09.45
Posodobljeno: 15. 4. 2018, 09.54
Deli članek:

Tako pravi dolgoletni novinar Zlatko Dizdarević, pisatelj in diplomat, ki danes živi in dela v Sarajevu, ki že 37 let preučuje Bližnji vzhod in je bil med drugim tudi veleposlanik BiH v Siriji. To državo je večkrat obiskal tudi v času njene sedemletne vojne.

Matej Klarič
Dizdarević je prepričan, da je bil vzrok za vojno v Siriji tudi odkritje nafte, nedolgo pred začetkom vojne.

Kako je razmišljal pred dvemi leti lahko preberete na spodnji povezavi:

Pred petimi leti opozarjal na vojne in begunce

Po njegovem mnenju, ki ga je izrekel v intervjuju za televizijo N1 je to, kar Zahod dela v zadnjih dneh poskus zaustavljanja nečesa, kar se je že zgodilo: »Zmage z Rusijo na čelu.« Kot pravi, ne gre za dogajanje preteklih dni, temveč kuliminacijo vsega, kar se je dogajalo v preteklosti in je del velikih geostrateških svetovnih premikov.

Zahod v paniki

»Za Zahod, ki je začel z Arabsko pomladjo, je presenetljivo, da Asad ni padel, kot je bilo predvideno. Stvari so se nato začele komplicirati. Dve stvari sta privedle Zahod v panično stanje. Najprej zmagoslavje koalicije Rusija-Iran-Sirija, kar je nesprejemljivo za Zahod. ZDA ne morejo sprejeti poraza v Siriji, komaj so ga v Vijetnamu. In drugič, gre za stvar, ki je še hujša za Zahod. Velika vrnitev Rusije na mednarodno sceno skozi dogajanje v Siriji. Zahod je na vse to pozno reagiral. Situacija s Trumpom je privedla do notranjega rušenja ZDA in ustvarjanja panike in kaosa,« meni Dizdarević.

Reuters
Rakete nad Damaskom.

Evropa razpada že ob treh milijonih beguncev

Kot pravi Evropa ni več pomembna sila in to se »presenetljivo zavedajo tudi na Bližnjem vzhodu. Evropa ima probleme sama s sabo že zaradi treh milijonov beguncev, v samem Damasku so trije milijoni, pa se ne razpada.« Opozoril je tudi na afero Skripal, kjer naj bi bila zastrupljena dvojni tajni agent in njegova hčerka, pa tega nikakor niso mogli potrditi. Za afero so obtožili Ruse, ki naj bi ju zastrupili, čeprav za to niso imeli nobenih dokazov. Sledil je izgon diplomatov s strani številnih držav. »Britanska afera s Skipalom je izpadla kot farsa, brez kakršnegakoli dokaza,« razmišlja Dizdarević in dodaja: »Zahod ne želi priznati, da je izgubil vojno v Siriji.«

Oprani možgani

»Že tretjič ali četrtič se konstruira ista stvar. Običajni državljan ima oprane možgane- Ne gre samo za lažne informacije. Danes ljudje bolj verjamejo medijem kot lastnim očem. Gre za pravo histerizacijo napadov na Putina in Rusijo. Nisem njegov navijač, toda dejstvo je, da je v vsakem koraku pred njimi. Vse svoje poteze uspe upravičiti,« razmišlja in poudarja, da za domnevni kemični napad v Guti iz leta 2013 priznani MIT ni dokazal, da bi ga izvedel Asad, vendar so to dejstvo potisnili ob stran.

»V zadnjih 48 urah so v javnost prišli dokazi, da je kemičen napad ponarejen. Obstajajo posnetki doktorja iz napadene bolnice, ki trdi, da ni videl niti enega mrtvega ali ranjenega. Objavljen je celo posnetek enega od humanitarcev iz Belih čelad, ki je priznal, da je vse skupaj zmontirano,« razlaga Dizdarević, ki dodaja, da je zaskrbljujoče, kako ZDA ne želijo prek diplomatskih poti reševati spremembe v svetovni ureditvi, kjer se javljajo nove sile, kot so Rusija, Kitajska, Latinska Amerika in tudi Indija.