Pomladno

Vodna kreša je vir vitamina C

Z.F./Novice Svet24
15. 4. 2018, 09.00
Deli članek:

Če iščete idejo, kako popestriti svoj jedilnik in ga obogatiti z zelenjavo, ki si jo lahko hipoma privoščite, je vodna kreša prava izbira. V svežini njenega okusa pa boste lahko uživali vse leto.

Dreamstime
Vodna kreša vsebuje štirikrat več vitamina C kot denimo limone. V telesu deluje izrazito čistilno in razkuževalno, pomaga pa tudi obnavljati jetra.

Vodna kreša velja za pomladno zelenjavo, ki jo najdemo v senčnih ali sončnih prostorih v vodi. Ljudje jo poznajo tudi pod imeni bobovec, draguša, divji hren, drezga … Vsebuje malo maščob in ogljikovih hidratov, a je bogata z beljakovinami in vlakninami. Njena intenzivno zelena barva je odraz klorofila in magnezija, ki je v telesu pomemben za normalno delovanje živčnega sistema. Bogata je tudi s kalijem, kalcijem, fosforjem in železom, nikakor pa ne smemo pozabiti omeniti številnih aminokislin in vitamina C.

Kako jo saditi

SKUTNI NAMAZ S KREŠO

Pripravite rahlo pikanten namaz za tortilje ali morda kar za zajtrk. Za 4 osebe potrebujete: 200 g pasirane skute, 2 žlici kisle smetane, 150 g vodne kreše, ščepec soli in popra ter sok limone. Priprava: Vodno krešo operite in grobo nasekljajte. V skodelici z vilicami pretlačite skuto in kislo smetano. Dodajte krešo, sol in poper ter premešajte. Nato dodajte še nekaj kapljic limoninega soka in znova premešajte. Postrezite ohlajeno.

Kreša ne potrebuje veliko, dovolj bo, če jo boste posadili na nizek podstavek. Zraste tudi brez zemlje, zato ji lahko namenite le gazo, papirnato brisačo ali drobno sito, ki bo bdelo nad vodo. Pazite, da bodo zrna ves čas navlažena, za lažjo rast lahko uporabite tudi kalilnike, ki jih postavite na okno. Če želite krešo posaditi na vrt, jo posadite v družbo korenja, solate in radiča, nikar pa ji ne privoščite družbe zelja, cvetače, ohrovta ali brokolija.

Kako jo uporabimo

Krešo zmeraj uživamo surovo in je toplotno ne obdelujemo, saj to ni potrebno. Če jo gojimo v kalilnikih, jo lahko uživamo skupaj s koreninicami. Odlična je v družbi skute, smetane in sirov, obogatila pa bo tudi druge jedi, denimo juhe, omake …