Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je obsodil agresijo treh stalnih članic Varnostnega sveta na Sirijo, vendar pa je britanska veleposlanica Karen Pierce to zavrnila in zagotovila, da so bili napadi zaradi uporabe kemičnega orožja v Siriji s strani režima Bašarja Asada pravilni in zakoniti.

Rusija je sestavila predlog resolucije z obsodbo napadov, ki pa ni bila potrjena. Za resolucijo so glasovale tri države, štiri so se vzdržale, osem pa jih je bilo proti. Po domnevnem kemičnem napadu v Dumi pred tednom dni je Rusija predlagala dve resoluciji proti napadom na Sirijo, vendar ni uspela zbrati niti dovolj glasov za potrditev tudi brez veta drugih stalnih članic. V napadih po doslej znanih informacijah ni bila zadeta nobena ruska tarča v Siriji. 

izredno zasedanje varnostneg sveta
Profimedia
Izredno zasedanje Varnostnega sveta v New Yorku.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je na začetku zasedanja pozval države, naj v tem ključnem trenutku delujejo v skladu z ustanovno listino ZN in mednarodnim pravom, vključno z normami proti kemičnemu orožju. Ponovil je poziv za preiskavo domnevnega kemičnega napada, vendar to ni v ruskem interesu, saj je Moskva že v začetku tedna blokirala poskus vzpostavitve preiskovalnega mehanizma. 

Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je zvečer po glasovanju v Varnostnem svetu dejal, da bo Francija že v ponedeljek sprožila pobudo za rešitev sirske krize, tako v ZN kot na ravni zunanjih ministrov EU, ki se bodo sestali v Luksemburgu.

izredno zasedanje varnostneg sveta, Vasilij Nebenzija
Profimedia
Izredno zasedanje Varnostnega sveta v New Yorku.

Obrambni minister ZDA James Mattis je kmalu po napadih na tri tarče, povezane s kemičnim orožjem, v Siriji dejal, da ne načrtujejo novih operacij ne glede na to, da je predsednik ZDA Donald Trump v napovedi napadov dejal, da bodo ti trajni. Zjutraj je tudi Trump tvitnil, da so dosegli cilj in v slogu Georga Busha mlajšega na začetku iraške vojne leta 2003 nalogo razglasil za opravljeno. 

Nebenzija je med govorom v Varnostnem svetu ZN zahteval glasovanje o ruski resoluciji še danes. Tudi če bo do glasovanja prišlo, pa resolucija nima nobene možnosti za uspeh.

izredno zasedanje varnostneg sveta, Vasilij Nebenzija
Reuters
Izredno zasedanje Varnostnega sveta v New Yorku.