melita kuhar
Novice Svet24
Strokovnjakinja za odnose Melita Kuhar opozarja, da nesrečni ljudje "morijo" tudi druge okoli sebe.

Znanstveniki pravijo, da imamo na dan približno 70 tisoč misli!

Če o sebi mislimo slabo, dvomimo o svojih sposobnostih, se ne zmoremo odločiti, ker nimamo pojma, kaj je v redu za nas, vse to povzroča poškodovanje lastne vrednosti, s tem pa ogrožamo duševno in telesno zdravje.

Strokovnjakinja za odnose Melita Kuhar nam je naštela nekaj vaj za trening možgančkov, s katerimi lahko poskrbimo za srečo in uspeh. Ni tako težko pa tudi ne vzame dosti časa.

1.  Sebi svetujte enako, kot bi svetovali najboljšemu prijatelju. Verjetno ste do sebe preveč kritični in se preveč osredotočate na napake ter neuspehe, s tem pa se potiskate še bolj na dno. Bodite do sebe sočutni in prijazni.

2.  Razlikujte med premlevanjem problemov in njihovim reševanjem. Če tuhtate aktivno, kako rešiti neko težavo, je to v redu. Če pa premlevate in študirate, kaj vse bi lahko šlo narobe, bo seveda tudi šlo. Prekinite takšne misli in se osredotočite na bolj pozitivne plati. Bodite kreativni pri iskanju rešitev. Nehajte se vrteti v krogu.

3.  Poimenujte svoja čustva. Veliko ljudi ne mara kazati svojih čustev ali govoriti o njih. Rezultat je, da postanejo odtujeni od svojih čustev in posledično težko razpoznajo, kako se počutijo v nekem trenutku ali položaju. Naloga: nekaj minut na dan posvetite priznavanju svojih lastnih emocionalnih stanj. Poimenujte svoja občutenja in pomislite na to, kako lahko vaša čustva vplivajo na vaše odločitve.

4.  Uravnovesite svoja čustva z logiko. Kadar ste živčni in čustveno razrvani, poskušajte hipne odločitve uravnovesiti z logiko oziroma razumom. Racionalno pomislite, kakšne posledice bi imelo hipno čustveno odzivanje, kajti posledice takšnega odzivanja pozneje pogosto obžalujemo.

5.  Prakticirajte hvaležnost. Ta nam omogoča občutke sreče, miru, zadovoljstva, skratka občutimo »mir v srcu«, za katerega si tako močno prizadevamo. Trenirajte možgane, da bodo videli dobro in pozitivno v življenja, pišite dnevnik hvaležnosti.

6.  Oblikujte zdravo videnje sebe. Pogovarjajte se s seboj. Lahko tudi na glas. Da dosežete svoje največje potenciale, trenirajte mentalno mišico. Možgani in srček najuspešneje delujejo v medsebojni povezavi.