Izgubljeni dve nedolžni življenji

Policija o ozadju krutega napada

T.L./STA
8. 4. 2018, 15.43
Posodobljeno: 8. 4. 2018, 16.00
Deli članek:

Imel je kar štiri stanovanja, policija je bila v vseh.

Profimedia
Politično ozadje je policija zanikala.

Nemška policija je danes sporočila, da sobotni napad v Münstru nima političnega ozadja, napadalec pa ni imel pomagačev. Napadalec je bil v preteklosti že znan policiji zaradi manjših prekrškov.

Kot so sporočili s tožilstva v Münstru, so v mestu proti sobotnemu napadalcu potekali trije postopki, v mestu Arnsberg pa še eden. Vsi postopki so bili v letih 2015 in 2016 in so jih prekinili. Šlo je za grožnjo, poškodovanje tuje lastnine, pobeg po prometni nesreči ter goljufijo.

Sobotni napad s kombijem je zahteval dve smrti žrtvi, nato si je sodil še napadalec. V napadu je bilo ranjenih več kot 20 ljudi, od tega šest huje. Ob tem je policija v nedeljo sporočila, da se zdravstveno stanje tistih, ki so življenjsko ogroženi, v noči na nedeljo ni spremenilo. Koliko natančno jih je v smrtni nevarnosti, niso navedli.

Policija je po preiskavi štirih stanovanj napadalca, dveh na vzhodu Nemčije in dveh v Münstru, danes tudi sporočila, da ni dokazov, da bi šlo za politično dejanje. "Včeraj popoldan in vso noč smo preiskovali stanovanja napadalca. Prve ugotovitve so pokazale, da ni nobenih dokazov o političnem ozadju. Motiv in vzrok sta zgolj pri samem napadalcu," je dejal predstavnik münstrske policije Hajo Kuhlisch.

48-letni Münstrčan je v soboto s kombijem z veliko hitrostjo zapeljal v goste gostinskega vrta. V napadu sta umrla 51-letna ženska in 65-letni moški. Napadalec si je po napadu sodil sam.