Seznam

To morate takoj izbrisati z vašega facebook profila

R.T.
8. 4. 2018, 15.10
Posodobljeno: 8. 4. 2018, 15.14
Deli članek:

Se radi pohvalite, kje dopustuje, objavljate fotografije otrok, datum rojstnega dne in telefonsko številko? Strokovnjaki opozarjajo: začnite brisati.

Profimedia
Facebooku smo v zadnjih letih zaupali veliko osebnih informacij.

Škandal, ki je izbruhnil po razkritju nenadzorovanega pretakanja osebnih podatkov oziroma pomanjkanja vsakršne odgovornosti podjetja Facebook, kdo in zakaj razpolaga s podatki, ki jih uporabniki beležijo v družbeno omrežje, so številni uporabniki izkoristili za to, da so izbrisali svoj profil na facebooku v strahu, da bodo podatki zlorabljeni.

Vse več ljudi se začenja zavedati, kako veliko količino podatkov so v letih in desetletjih uporabe družbenega omrežja pravzaprav zaupali podjetju Facebook. V časniku Independent so po škandalu, v katerem sta se znašla Facebook in podjetje Cambridge Analytica, sestavili seznam stvari, ki bi jih uporabniki morali takoj zdaj izbrisati iz svojega facebook profila, da bi ohranili svojo zasebnost. 

Najprej je potrebno izbrisati podatke o rojstnem dnevu. Veliko ljudem sicer gode, ko jim drugi pošiljajo rojstnodnevne čestike po dužbenem omrežju, vendar pa tega podatka ni pametno kazati po facebooku, saj ga je mogoče zelo lahko izkoristiti, opozarjajo strokovnjaki. 

Če ste v facebook vpisali telefonsko številko, jo tudi izbrišite. 

Strokovnjaki svetujejo, da se "poslovite" oziroma izbrišete večino prijateljev. Raziskave kažejo, da lahko oseba vzdržuje stike z največ 150 ljudi, vse ostalo pa je neobvladljivo in gre za množico precej nepoznanih ljudi.  

Znova se pojavlja opozorilo pred objavami fotografij otrok na facebooku. Če ste jih objavljali, jih izbrišite. Če že ne zaradi nevarnosti, da jih za svoje cilje lahko izkoristijo pedofili, pa naj bi se starši vprašali, kako se bodo na "facebook fotoalbum" odzvali otroci, ko odrastejo.

Izbrišite podatke o delovnem mestu, šoli, ki jo obiskujejo otroci, kdaj odhajate na dopust, v katerem kraju se trenutno nahajate. Veliko nepridipravov namreč spremlja lokacije, kamor se "prijavljajo" uporabniki facebooka in kaj hitro je jasno, da je najverjetneje vaš dom sameva vsaj deset dni, če dopustujete na drugem koncu sveta.