Kam so izginili ljudje?

Zgrožen in besen: "Ob cesti je ležalo okrvavljeno dekle ..."

R.T.
8. 4. 2018, 10.22
Posodobljeno: 8. 4. 2018, 13.38
Deli članek:

Kaj se je zgodilo s človečnostjo, se sprašuje. Ljudje so se vozili mimo, nihče pa se ni zmenil za dekle ob cesti.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po facebooku se kot ogenj širi sobotni zapis Zagrebčana, ki je, milo rečeno, zgrožen, da ni nihče ustavil vozila, ko je ob cesti ležalo okrvavljeno dekle. Nihče si ni vzel časa, da bi pomagal poškodovanemu dekletu.

V zapisu, v katerem opiše situacijo, uporablja precej krepke izraze in se tudi sprašuje, kaj se je zgodilo s človečnostjo ljudi, da se, zaprti v svoj mali svet, ukvarjajo le s svojimi zadevami in službami ter da jim ni več mar za druge ljudi v težavah. Zagrebčan je zapisal, da sta bila z mladeničem z vozilom znamke audi, edina, ki sta se zaustavila ob dekletu v težavah, drugi so le nemo opazovali in se peljali naprej ... Uradnih pojasnil o dogodku, o katerem piše Zagrebčan, zaenkrat še ni. 

V statusu je zapisal:

"Ljudje!! Kam ste izginili? Kam je izginila človečnost, morala in empatija? Pa, kaj vam je ku***? Halo!!!!!!

Zjutraj sem se ob 6:40 na Slanovečki na poti do službe z avtom peljal v breg. Nasproti mi je pripeljalo pet do šest vozil. Ko sem prepeljal polovico brega, je ob cesti ležalo dekle, staro okoli 18 let. Krvavečega in razbitega obraza. Ležala je v urinu in bruhanju. Podhlajena ... 

Ustavim sredi ceste, prižgem štiri smernike in grem preveriti, kaj je z dekletom. Ne ve, kje je, ne ve, kdo je ... Avti se peljejo mimo. Brišem ji kri z obraza. Položim jo na bok in pokličem 112. Pošljejo policijo in reševalce. Reševalci pokličejo in želijo podatke o dekletu, ki je le na pol pri zavesti in ne ve za nič okoli sebe ... Avti se peljejo mimo. Skušam komunicirati z dekletom.... Nič ... Avti se peljejo mimo ... Zunaj so 3 stopinje Celzija ... Hladno je ... Avti se peljejo mimo, čas teče ... Mimo vozijo avti, že več kot 20 jih je peljalo mimo. Zaustavi se fant v modrem audiju. Ponudi pomoč .... Želi poklicati reševalce, a mu povem, da so že na poti. Ostane z mano in skušava vzpostaviti stik z dekletom ... Neuspešo ... Po 25 minutah prispe policija in reševalci. Avto vozijo mimo. Dekle počasi prihaja k sebi. 

Izgleda zelo slabo. Obraz, umazan od krvi, razbita arkada, modre otekline, pobruhana, dezorienturana. Policija vzame moje podatke, reševalci se ukvarjajo z dekletom. Avti se peljajo mimo. Upam, da bo dekle v redu in da bo kdo izvedel, kaj se ji je zgodilo.

Ampak ... JE*** vse po spisku vsem, ki se se pred mano peljali po ulici in se niste ustavili in pomagali dekletu, ker je glede na količino krvi na asfaltu tam ležala dolgo. Je*** tudi vas, ki se se vozili mimo mene in dekleta in le obračali glave. 

Pi***sebične. To bi bil lahko vaš otrok! Lahko bi bila vaša soseda ali sorodnica. Lahko bi bil kdo, ki ga poznate in imate radi. Kje je vaša človečnost? Tudi meni se je mudilo v službo in, ja, ... zamudil sem in vesel sem, da sem zamudil, ker je nekdo potreboval pomoč! 

Naj vas bo sram. In kar ne verjamem, da sem v svoji soseski obkrožen z ljudmi, ki jim je vseeno... ki hitijo ... ki jih briga za druge ... upam, da se bo v tem zapisu kdo prepoznal ... in da bo občutil vsaj malo sramu. 

Hvala fantu z audijem, da se je ustavil, ker mu ni bilo vseeno."