Klor

Brez milosti: med 150 žrtvami cele družine z otroki

T.L./STA
8. 4. 2018, 13.27
Posodobljeno: 8. 4. 2018, 16.46
Deli članek:

Gre za enega najhujših napadov v sirski zgodovini. V napadu naj bi bil uporabljen klor.

Profimedia
Med žrtvami naj bi bilo veliko otrok.

Iz Sirije znova prihajajo grozljive informacije in fotografije. Sirska vojska je v napadu na enklavo Vzhodna Guta, ki velja za zadnjo trdnjavo upornikov, po navedbah človekoljubnih organizacij domnevno uporabila kemično orožje. Kot so sporočile bele čelade, je v soboto zvečer helikopter nad Dumo odvrgel bombo s kemičnim orožjem. Umrlo naj bi najmanj 150 ljudi.

Število smrtnih žrtev, med katerimi so številne cele družine z otroki, še narašča. Poleg tega naj bi domnevni napad s kemičnim orožjem na mesto Duma, ki je še zadnje mesto v Guti v rokah upornikov, zahteval tudi več kot tisoč poškodovanih, so navedle bele čelade.

Človekoljubna organizacija Zveza zdravstvenih in dobrodelnih organizacij (UOSSM) je medtem sporočila, da naj bi v napadu s kemičnim orožjem umrlo več kot 70 ljudi, bojijo pa se da bi njihovo število preseglo 100. Humanitarni delavci imajo velike težave, da se prebijejo do žrtev.

Ocenili so, da gre za enega najhujših napadov v sirski zgodovini. Po njihovih navedbah je bil v napadu uporabljen klor, humanitarni delavci pa menijo, da je šlo za napad s sarinom.

Neodvisni viri poročil o napadu s kemičnim orožjem še niso potrdili.

ZDA so domnevni napad ostro obsodile in sporočile, da te navedbe še preučujejo. "Če bodo potrjene, so te navedbe grozljive in zahtevajo takojšen odgovor mednarodne skupnosti," je poudarila tiskovna predstavnica ameriškega State Departmenta Heather Nauert.

"Sirski režim Bašarja al Asada in njegovi podporniki morajo odgovarjati, morebitne prihodnje napade pa je treba takoj preprečiti," je povedala. Če se bodo domneve izkazale za pravilne, bo morala zaradi svoje "neomajne podpore" sirskemu režimu del odgovornosti prevzeti tudi Rusija.

Moskva je zanikala trditve, da bi sirski režim uporabil kemično orožje. "Takoj, ko bo Duma osvobojena upornikov, smo pripravljeni poslati ruske strokovnjake za radiološko, kemijsko in biološko obrambo, da zberejo podatke, ki bodo potrdili, da so te navedbe izmišljene," je povedal vodja ruskega centra za spravo med sprtimi stranmi v Siriji, generalmajor Juri Jevtušenko.

Tudi sirska državna tiskovna agencija Sana je navedbe o uporabi kemičnega orožja označila za neresnične. "Nekateri mediji, ki so znani po svoji podpori teroristom, so trdili, da je vojska v Dumi uporabila kemično orožje," je zapisala agencija. Tovrstna poročila so namenjena zgolj temu, da bi ovirali napredovanje sirskih sil, je še navedla Sana.

Po propadu pogajanj med uporniško skupino Džaiš al Islam, ki nadzoruje Dumo, je sirski režim v petek začel izvajati letalske napade na mesto, v katerih je doslej po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice umrlo najmanj 80 civilistov. O napadih poročajo tudi danes.

Sana je poročala, da je skupina zaprosila za nadaljevanje pogajanj, režim pa jih bo tako danes tudi nadaljeval.

Sirske vladne sile so ob podpori ruske vojske 18. februarja pričele ofenzivo na Vzhodno Guto. Doslej so uspele zavzeti okoli 95 odstotkov enklave.