Policijski vikar

Policisti imajo znova duhovno oskrbo

T.L./STA
8. 4. 2018, 11.00
Posodobljeno: 8. 4. 2018, 11.08
Deli članek:

Po smrti prvega, dolgoletnega policijskega vikarja Janeza Novaka 21. avgusta lani je bilo mesto policijskega vikarja nekaj časa izpraznjeno.

Profimedia

V policiji je v torek začel znova delovati policijski vikar. To mesto je na predlog Slovenske škofovske konference zasedel Igor Jereb, katoliški župnik iz župnije Besnica. Kot je povedal, svoje delo v policiji šele spoznava, že zdaj pa kaže, da bo delo dinamično.

Po smrti prvega, dolgoletnega policijskega vikarja Janeza Novaka 21. avgusta lani je bilo mesto policijskega vikarja nekaj časa izpraznjeno. Jeseni lani so se škofje Katoliške cerkve seznanili s položajem duhovne oskrbe v policiji in za čas od letošnjega 1. aprila do 1. avgusta 2023 za policijskega vikarja imenovali Jereba.

Ta je svoje naloge prevzel v torek. Kot pravi, bo njegova naloga obiskovati policijske uprave, policijske postaje in na splošno policiste na terenu, pri čemer bo verska oskrba na razpolago vsem policistom in policistkam ter njihovim družinskim članom.

Duhovna oskrba bo zajela "pogovore z njimi, vrednotenje dejanj človeka, podeljevanje zakramentov in drugo", pravi. Kot dodaja, pri tem ne bo na voljo samo policistom katoliške vere, pač pa tudi vseh drugih ver. "Policistom, ki niso katoliške vere, bom na voljo za osebne pogovore, če pa bodo izrazili željo, da jim zagotovim srečanje s predstavnikom njihove verske skupnosti, pa bom to seveda z veseljem storil. To je namreč tudi ena od nalog koordinatorja duhovne oskrbe," pravi.

Na ministrstvu za notranje zadeve pravijo, da bo Jereb svoje delo v policiji opravljal na delovnem mestu policijski svetnik - policijski vikar. Zadolžen bo za organiziranje verske duhovne oskrbe v policiji, koordinacijo ter sodelovanje z drugimi državnimi organi in registriranimi verskimi skupnostmi.

Jereb bo hkrati tudi župnik v župniji Besnica. Ob imenovanju je v župnijskem glasilu zapisal, da bo poslanstvo vikarja združeval s poslanstvom župnika v župniji, pri čemer upa, da bo združevanje potekalo brez težav.

Kako poteka verska oskrba v policiji 

Versko duhovno oskrbo v policiji sicer zagotavlja zakon o verski svobodi, ki določa, da policistkam in policistom, ki to želijo, država zagotovi versko duhovno oskrbo v okoliščinah, ko jim je uresničevanje verske svobode oteženo.

Po pravilniku o organizaciji in načinu verske duhovne oskrbe v policiji ima policist pravico do duhovne oskrbe, če za to izrazi izrecno željo. Oskrba lahko poteka, ko neposredno ne opravlja nalog, v času pripravljenosti na delovnem mestu ali času, ki je določen za počitek. Pri tem se praviloma čas, ko poteka verska duhovna oskrba, ne šteje v delovni čas. Se pa lahko v izjemnih primerih, kot so daljše neprekinjeno delo zaradi naravne nesreče, izrednega stanja, dela v vojnih razmerah in podobno, takšna oskrba izvaja tudi med delovnim časom.

Po pravilniku se verska oskrba izvaja v obliki obredov ali pogovora, ob državnih in verskih praznikih in drugih svečanostih pa se lahko pripravi verski obred v verskem objektu za večje število policistov. Pravilnik še navaja, da mora vikar pri verski duhovni oskrbi zagotoviti enakopravnost različnih veroizpovedi.