Pritiski

Ravnatelj odločal, kdaj lahko vzgojiteljice zanosijo

R.T.
6. 4. 2018, 08.16
Posodobljeno: 6. 4. 2018, 08.21
Deli članek:

Mož 28-letne vzgojiteljice iz japonske prefekture Aichi je imel dovolj internega reda v vrtcu, ki je grenil življenje njegovi ženi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Za lokalni časnik je spregovoril o »trpljenju« njegove žene, ki je v vrtcu zaposlena kot vzgojiteljica. Ravnatelj vrtca je neformalno uveljavil pravilo, da lahko najprej zanosijo starejše zaposlene. Omenjeni par pa se je »prekršil«.

Ko je 28-letnikova soproga ravnatelju sporočila, da je noseča, je bil ta nejevoljen, celo besen. »Kršitelja« sta se opravičila, ker sta »pohitela« in ravnatelj je z godrnjanjem sprejel njuno opravičilo. Že naslednji dan pa je v službi sikal proti noseči vzgojiteljici in ji očital, kako da je lahko »tako sebično prekršila pravila«.

V naslednjih dneh je mož opazil, da je njegova žena vse slabše volje in ko mu je zaupala, kaj se dogaja v službi, se je odločil, da vse pove novinarjem časnika Mainichi Shimbun.

Japonski mediji dodajajo, da nikakor ne gre za izoliran primer, dirigiranje časa nosečnosti naj bi bila praksa kar precej japonskih podjetij. Izpostavili so tako še primer, ko je nadrejeni 26-letnici iz obrobja Tokia dejal, da bo lahko rodila šele, ko bo dopolnila 35 let.