Evakuacija

Nevarnost je minila, prebivalci Štor zopet na svojih domovih

S.R./STA
6. 4. 2018, 07.14
Posodobljeno: 6. 4. 2018, 09.28
Deli članek:

Prebivalci Štor, ki so jih v četrtek zvečer evakuirali zaradi izlitja taline v obratu stare Železarne Štore - Valji, so se v jutranjih urah lahko vrnili na svoje domove.

Bobo
Zaradi izlitja taline evakuirali 13 okoliških hiš in stanovanjski blok.

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je zaradi okvare na talilni peči, v kateri je bilo 30 ton taline, ta začela uhajati, in je obstajala možnost večje eksplozije. Posredovali so gasilci poklicne enote iz Celja ter prostovoljnih gasilskih društev iz Štor, Prožinske vasi in Svetine, ki so zavarovali območje in iz objekta evakuirali 22 zaposlenih.

Skupaj z odgovornimi osebami podjetja in odgovornimi osebami občine Štore so določili tudi nadaljnje ukrepe ter s policisti preventivno evakuirali 85 prebivalcev iz okoliških stanovanjskih objektov. Kot je sinoči povedal vodja intervencije Poklicne gasilske enote Celje Boris Žnidarko, so evakuirali 13 okoliških hiš in stanovanjski blok.

Gasilci so skupaj z zaposlenimi nadzorovali ohlajevanje taline do normalizacije razmer, tako da so se vsi evakuirani v jutranjih urah že lahko vrnili v svoje domove. O dogodku so bile obveščene pristojne službe, so še zapisali.

Kaj se je dogajalo?

Podjetje s približno 300 zaposlenimi ima še tri talilne peči, tako da je po nesreči proizvodnja okrnjena le delno.

Danes so iz Valjev pojasnili potek dogodkov: ob približno 20. uri je prišlo do izliva taline iz peči ABP. Talina je prišla v stik z vodo, kar je v okolico spustilo paro, talina pa je ostala v za to prirejeni lovilni posodi pod pečjo. V nesreči je nastala večja materialna škoda, nihče od zaposlenih pa ni bil poškodovan.

"Pri izrednem dogodku je prišlo do izliva določene količine taline, zaposleni in varnostne službe so ustrezno reagirali ter tako preprečili človeške poškodbe in še večjo materialno škodo," so zapisali v Valjih in dodali, da bo podjetje v nekoliko zmanjšanjem tempu poslovalo naprej do odprave napak.

Direktor Valjev Ivan Štrlekar je medtem za Radio Slovenija pojasnil, da bodo zdaj morali počakati, da se peč ohladi, jo popraviti in potem na tej peči novo zagnati proizvodnjo. Za oceno škode je po njegovih ocenah še prezgodaj, je pa že znano, da bo znašala več 100.000 evrov.

V podjetju so se sicer v sporočilu za javnost zahvalili interventnim enotam, pa tudi prebivalcem Štor, ki jih je dogodek vznemiril.