NERAZREŠEN UMOR

Enajst let od likvidacije Edvarda Klobase, morilec ostaja neznan

S.S./Novice Svet24
6. 4. 2018, 06.50
Deli članek:

Mineva 11 let od umora takrat 44-letnega Edvarda Klobase iz okolice Krškega. Krvnik podjetnika po vseh letih ostaja neznan.

Dolenjski list
Šolska ulica v Brestanici - kraj zločina,

Edvarda Klobaso je v jutranjih urah v mlaki lastne krvi našla zunajzakonska partnerica, ki je s petmesečnim dojenčkom spala v sosednji sobi, in o tem seveda takoj obvestila policijo.

Umor se je zgodil v noči na 27. marec 2007 na Šolski ulici v Brestanici, kjer je podjetnik živel z družino. Storilec se je nekako neopazno pretihotapil v hišo in jo po dejanju na enak način zapustil.

So bili motiv posli podjetnika?

Klobasa je bil ustanovitelj podjetij O.T.I. Rossi in Skupina Posavje, v najboljših časih je zaposloval več kot 50 ljudi. Imel je okrog 30 tovornih vozil, ukvarjal pa se je predvsem z uvozom sadja in zelenjave.

Motiv? Po eni od teorij bi lahko bilo krivo pestro podjetniško življenje. Klobasa je namreč posloval v številnih evropskih državah. Bil je ustanovitelj podjetij O.T.I. Rossi in Skupina Posavje, v najboljših časih je zaposloval več kot 50 ljudi. Imel je okrog 30 tovornih vozil, ukvarjal pa se je predvsem z uvozom sadja in zelenjave. V obdobju pred umorom so zoper podjetnika večkrat potekale obravnave, v katerih so upniki iz Slovenije in tujine od njega terjali večje denarne zneske. Imel pa naj bi neporavnane obveznosti tudi do svojih voznikov. Kakorkoli. Zločin je bil brez dvoma skrbno načrtovan in brezhibno izpeljan. Za 44-letnika je bil usoden strel v glavo, ki pa ga nihče ni slišal. Mnogi so prepričani, da so bili na delu profesionalci. Tiho je bil celo psiček Feri, ki je sicer obiskovalce vedno pozdravil z laježem.

Dolenjski list
Kdo je umoril Edvarda Klobaso?

Primer bo zastaral marca 2032

Od skrivnostne likvidacije mineva 11 let, storilec pa po vseh teh letih ostaja neznan. S primerom so se najprej ukvarjali novomeški kriminalisti in policisti, v zadnjih letih pa preiskavo vodi Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Za rešitev uganke policiji ostaja še 14 let, 27. marca leta 2032 bo primer zastaral. V času umora podjetnika je veljal stari kazenski zakonik, ki v 111. členu pravi, da kazenski pregon ni več dovoljen, če je preteklo 25 let od storitve kaznivega dejanja, za katero se sme po zakonu izreči zapor 30 let. "Preiskava umora še aktivno poteka, o vseh ugotovitvah pa sproti obveščamo državno tožilstvo," je bil za Svet24 skop Drago Menegalija iz Generalne policijske uprave (GPU).