SPLIT

Menih spolno zlorabljal mladoletnike?

S.A./Novice Svet24
5. 4. 2018, 20.30
Deli članek:

Suspendiran je bil menih iz samostana sv. Frane v Splitu – in to zaradi suma, ker naj bi več let spolno zlorabljal več mladoletnikov. Zadeva ni bila prijavljena policiji …

Arhiv časopisa Novice Svet24
Samostan sv. Frane v Splitu

Vso Hrvaško je pretresla zgodba iz Splita. Tamkajšnji nadškof (gre za Splitsko-makarsko nadškofijo) je suspendiral enega od menihov zaradi suma, da je spolno zlorabljal mladoletnike. »Nadškofijski ordinariat v Splitu je prejel obvestilo o mogočem kaznivem dejanju enega od klerikov na področju Splitsko-makarske nadškofije. Na osnovi tega je bil v skladu s predpisi kanonskega prava kleriku izrečen suspenz. Krajevni ordinarij lahko ta ukrep izreče pred, v času trajanja ali po kateremkoli kanonskem postopku,« je zapisano v izjavi na spletni strani Splitsko-makarske nadškofije.

Rezultati preiskave …

Zadeva je bila prijavljena le cerkvenim oblastem oziroma nadškofiji, ne pa tudi policiji.

Dodali so, da je ordinarij imenoval tudi preiskovalnega sodnika in notarja v postopku notranje preiskave. Njuna naloga je, da preverita dejstva, okoliščine in odgovornosti. »Rezultate notranje preiskave bo ordinarij podal pristojni Kongregaciji za nauk vere, ki bo nato podala nadaljnja navodila za ukrepanje. Če se bo ugotovilo, da je prijava verodostojna, bo ordinarij zadevo posredoval državnim organom,« so še zapisali. Iz nadškofije sicer niso sporočili oziroma omenili za kakšno kaznivo dejanje naj bi šlo.

Ne policiji …

Kot so poročali hrvaški mediji, je bil zaradi suma, da naj bi več let spolno zlorabljal več mladoletnikov, suspendiran menih iz samostana sv. Frane v Splitu. Prijavil naj bi ga predstojnik tega samostana, a le cerkvenim oblastem oziroma nadškofiji, ne pa tudi policiji, pa čeprav je sicer policijski vikar. O tem, zakaj zadeva ni bila prijavljena policiji, na nadškofiji niso odgovorili. Odgovora tudi niso podali na vprašanje, koliko naj bi bilo mladoletnih žrtev. Hrvaška javnost in tudi tamkajšnji mediji se čudijo, da policija s tem primerom še vedno ni seznanjena. Nadškofija bo, kot kaže iz njihovega sporočila za javnost, to naredila, če se bo z notranjo preiskavo izkazalo, da je prijava verodostojna. Vse, da se »ohrani dobro ime vseh«.