Oboroževanje

Poljska kupuje ogromno količino orožja

STA/B.K.
28. 3. 2018, 15.36
Posodobljeno: 28. 3. 2018, 15.43
Deli članek:

Poljska je danes podpisala največjo pogodbo o nakupu orožja v svoji zgodovini. Varšava je z ZDA sklenila dogovor o nakupu protiraketnega sistema patriot podjetja Raytheon v vrednosti 3,8 milijarde evrov. Po oceni poznavalcev bi to lahko dodatno skalilo odnose med Zahodom in Rusijo.

Reuters
Raketni obrambni sistem Patriot.

"To je izreden, zgodovinski trenutek. Poljska se s tem v celoti uvršča v svet vrhunske tehnologije, sodobne oborožitve in obrambnih sredstev," je ob slovesnem podpisu pogodbe poudaril poljski predsednik Andrzej Duda.

Prvi sistem naj bi Poljska dobila leta 2022.

Poljska bo v okviru pogodbe dobila štiri sisteme patriot, hkrati pa se Varšava že pogaja z Washingtonom o nakupu dodatne vojaške opreme. "Pričakujemo, da bo Poljska kmalu prešla v drugo fazo. Izrazili so željo, da to storijo do konca leta," je dejal predstavnik podjetja Raytheon Wes Kremer.

Danes podpisana pogodba bo Poljski omogočila sodelovanje v raketnih in zračnih operacijah z zavezniki znotraj Nata, ki že imajo tovrstni sistem, to pa so Nizozemska, Nemčija, Španija in Grčija, so ob tem sporočili v Washingtonu.

Poljska, ki je članica zveze Nato, je začela krepiti svoje oborožene sile po ruski priključitvi Krima leta 2014. Dve tretjini njenega orožja je sicer še iz obdobja, ko je bila del varšavskega pakta pod vodstvom nekdanje Sovjetske zveze.